Na Kitajskem vir elektrike tudi poročne fotografije

Dileme ločenih parov, kaj storiti s poročnimi fotografijami, na Kitajskem pomagajo reševati tudi podjetja, specializirana za sežig takšnih fotografij. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za uspešen posel, ki obenem prispeva k energetski oskrbi, saj ostanke fotografij uporabijo kot gorivo za termoelektrarne.

Tovarna 150 kilometrov od Pekinga, ki jo je obiskala AFP, prejme od pet do deset naročil dnevno. Fotografije, ki se jih želijo nekdanji zakonci znebiti, so najrazličnejših velikosti in oblik.

Zaposleni v podjetju jih najprej razvrstijo in s temno barvo prekrijejo obraze, da zaščitijo zasebnost strank. Nato jih s pomočjo industrijskega rezalnika razrežejo na čim manjše kose. Te nato uporabijo kot gorivo za bližnjo termoelektrarno.

“Pred časom smo ugotovili, da je uničevanje osebnih stvari tržna niša po vsej državi,” je za AFP dejal lastnik podjetja Liu Wei. Od uvedbe storitev pred približno enim letom je izpolnil približno 1100 naročil. Stranke so bile večinoma mlajše od 45 let, v dveh tretjinah primerov je šlo za ženske. Vsem pošlje tudi posnetke uničenja kot dokaz.

Število ločitev se je na Kitajskem po navedbah AFP močno povečalo leta 2003 po omilitvi zakonodaje o zakonskih zvezah. Leta 2021 jo je vlada spet zaostrila, kar je število nekoliko zmanjšalo. Leta 2022 so zabeležili 2,9 milijona ločitev, potem ko jih je bilo leta 2020 4,3 milijona. Poleg tega se je lani prvič po skoraj desetih letih povečalo število porok.

Back to top button