O’Sullivan izpadel, v polfinalu SP trije kvalifikanti

Znani so polfinalisti svetovnega prvenstva v snukerju, ki bo do ponedeljka potekalo v slovitem Crucible Theatru v Sheffieldu. Kot zadnji izmed favoritov se je poslovil sedemkratni svetovni prvak Ronnie O’Sullivan, ki ga je s 13:10 v sredinem četrtfinalu ustavil 47-letni Stuart Bingham.

Polfinalna obračuna se bosta začela danes. V prvem se bosta merila Angleža David Gilbert in Kyren Wilson (začetek ob 14.00), ki je kot 12. nosilec najvišje uvrščeni med preostalo četverico. Drugi par sestavljata Valižan Jak Jones in Bingham (20.00).

Od četverice je doslej do naslova svetovnega prvaka prišel le Bingham (2015), ki je v četrtfinalu v sredo zvečer izločil drugopostavljenega O’Sullivana. Ta je po dvoboju, ki ga je sodila Bolgarka Desislava Božilova, dejal, da ga “imajo sodniki na piki”.

Kontroverznemu O’Sullivanu je v 12. igri četrtfinala pot do rdeče krogle blokirala črna, a se s sodnico nikakor ni mogel poenotiti glede položaja črne krogle na svojem mestu.

Gesta je bila sicer športna, kot so jo priznali številni igralci in komentatorji, saj črna krogla po mnenju 48-letnega Angleža ni bila na točno določenem mestu, O’Sullivan pa ni želel igrati, dokler sodnica po številnih poskusih črne krogle, ki se je vselej nekoliko premaknila, ni postavila do milimetra natančno.

O’Sullivan je moral rdečo kroglo igrati z varnim pristopom, kasneje pa je 12. igro izgubil. Po tekmi je bil splošno kritičen do sodnikov.

“Iskreno se mi zdi, da me imajo nekateri sodniki na piki, zato sem želel dokazati, da se je sodnica zmotila,” je sedemkratni svetovni prvak dejal za Eurosport.

“Nisem želel potopiti rdeče krogle, želel sem le dokazati svoje. To mi je uspelo. Nisem tako lačen uspeha, da bi na ta način zmagoval. Princip sem dosegel in tako bom lahko ponoči lažje bolje,” je še dodal O’Sullivan.

Ta je sodnici med dvobojem ob prekinitvi po zakasnelem prihodu gledalcev v dvorano ob njenem konstantnem opozarjanju med drugim dejal, da naj se “umiri”.

“Ne bom več komentiral sodnikov, to nima pravega smisla. Tudi o igralcih ne bom govoril, naj bo, kot je. Moje življenje je preveč dobro in ne potrebujem težav,” je še dodal 48-letni zvezdnik snukerja.

S porazom v polfinalu je O’Sullivan omogočil Severnemu Ircu Marku Allenu, da bo sezono končal kot prvi igralec sveta. Ta je sicer v drugem krogu po odločilni 25. igri priznal premoč Johnu Higginsu. Škot, sicer štirikratni svetovni prvak, je nato v četrtfinalu naletel na previsoko oviro v Kyrenu Wilsonu, ki je slavil s 13:8.

V polfinalu se bo Wilson, finalist leta 2020, ko je izgubil proti O’Sullivanu, pomeril z Davidom Gilbertom. Dvainštiridesetletni kvalifikant je v četrtfinalu premagal Škota Stephena Maguira s 13:8 in bo v polfinalu igral drugič v karieri (2019).

Drugi polfinale sestavljata prav tako kvalifikanta Jones in Bingham. Prvi je presenetljivo izločil tretjepostavljenega Angleža Judda Trumpa s 13:9 in bo prvič igral v polfinalu. Lani je 30-lentik izpadel v četrtfinalu. Bingham bo tretjič igral med najboljšimi štirimi, nazadnje mu je to uspelo leta 2021, ko ga je izločil kasnejši zmagovalec Anglež Mark Selby.

Zmagovalec bo sicer prejel okoli 585.000 evrov, finalist pa okoli 234.000 evrov. Polfinalisti so si že zagotovili vsaj ček za 117.000 evrov. Skupni denarni sklad znaša 2,8 milijona evrov.

Preverite tudi
Close
Back to top button