Vsak deseti dobi stanovanje

Robert Kus iz oddelka za zaščito in reševanje v Mestni občini Ljubljana je na redni tiskovni konferenci ljubljanskega župana predstavil dogajanje ob nalivih prejšnji teden. Zaradi protipoplavnih ukrepov na Glinščici in Malem grabnu, pretok prve je bil med 108 in 110 kubičnimi metri na sekundo, ni bilo večjih poplav. Od četrtka do sobote je bilo na terenu 150 do 200 gasilcev, ki so povečini črpali vodo, odstranjevali podrta drevesa in razdeljevali protipoplavne vreče. »V tem obdobju je padlo 255 milimetrov padavin na območju Bežigrada. V letu 2010, ko smo se soočili s podobno situacijo, kjer je prav tako padalo, v petek, soboto in nedeljo pa je bilo namerjeno 350 milimetrov padavin,« je situacijo opisal Robert Kus. Svoj višek je pretok dosegel v soboto ponoči ob 2.30, ko so namerili 132 kubičnih metrov na sekundo. »Zadrževalnik Brdnikova, je preprečil, da bi bil del Rožne doline pod vodo,« je dodal Kus. Občina je zanj odštela 6,1 milijona evrov. Poudaril je, da je smiselno vlagati v protipoplavne ukrepe, in pozval državo, naj pohiti pri delih na Malem grabnu in vodotokih v Polhovem Gradcu. Občino čaka še iskanje rešitev za zalite podvoze, kot se ob obilnem deževju zgodi na Celovški ulici. Župan je napovedal, da bodo v prihodnje očistili mulj iz Ljubljanice.

 

Predstavljen je bil tudi nov razpis za dodeljevanje namenskih najemnih stanovanj mladim v Mestni občini Ljubljana. Vloge sprejemajo od 13. septembra do vključno 13. oktobra, in sicer osebno na sedežu sklada. Prijavijo se lahko osebe med 18. in 29. letom starosti, ki imajo vsaj šest let stalno prebivališče na območju ljubljanske občine in ki so v času javnega razpisa zaposlene, samozaposlene ali so v zadnjih treh mesecih prejele obdavčljive dohodke iz drugega civilnega razmerja. »Od 60 izžrebanih na prvih dveh razpisih je 58 stanovanj že dodeljenih, dve še čakata na vselitev. Še vedno ostajamo pri sistemu žreba,« je dejal ljubljanski župan. Tudi tokrat je na voljo 30 stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki. »Vsak deseti, ki izpolnjuje vse pogoje, dobi stanovanje. Podobna situacija je tudi na ostalih stanovanjskih površinah: 3000 vlog, 300 stanovanj. V Ljubljani zato potrebujemo 3000 neprofitnih stanovanj,« je odločeno zatrdil Janković.

Janković je oznanil, da naj bi bila občina v sklepni fazi dogovora z lastniki nepremičnin ob Šmartinski cesti nasproti Orto bara, ki jo bodo skupaj s podvozom širili v štiripasovnico. Na tem ovinku naj bi občinski stanovanjski sklad zgradil sosesko z okoli 150 neprofitnimi najemnimi stanovanji. Župan pravi, da gre za prometno najbolj kritično točko v mestu. »Organizirali smo srečanje z vsemi stanovalci ob Šmartinski cesti nasproti Orto bara in z vsemi smo se dogovorili, da se bodo izselili. Dogovorili se bomo še o vseh podrobnostih, ampak kaže, da bodo dobili stanovanja ob Šmartinski cesti, ki bodo končana leta 2024. Ko razširimo šmartinski podvoz, dodatnih zemljišč še ne potrebujemo, jih pa bomo, ko bomo širili cesto proti podvozu,« je povedal župan. Občina je po njegovih besedah že izbrala izvajalca, ki bo prestavil velik kanalizacijski kanal ob Vilharjevo cesto. »Dela bodo potekala tako, da bomo vrtali na devetih metrih globine, samo ta investicija je vredna pet milijonov evrov brez DDV. To bo omogočilo gradnjo treh objektov: Corwinove Vilharie, nove avtobusne in železniške postaje ter Emonike.« je povedal Janković. Dodal je, da so projekti zastavljeni tudi ob Masarykovi cesti, kjer bo stolpnico na območju Veletekstila zidal Corwin. Slovenske železnice bi v stari stavbi ob Masarykovi cesti uredile hotel, na križišču z Dunajsko cesto pa je predviden kompleks Emonike s stometrsko stolpnico.

Simon Smole

Back to top button