HeadlineAktualnoLokalnoPišemo

Snaga bo v Ljubljani pobirala odvržene električne skiroje

Na tiskovni konferenci Mestne občine Ljubljana je župan komentiral pogin tone in pol rib v Malem grabnu. Vzrok za množični pogin rib pristojne institucije še preiskujejo, z analizo vode bodo ugotovili, za kakšno snov je šlo in kdo je povzročitelj. Glede na to, da se je pogin zgodil blizu logističnega centra Pošte Slovenije na Viču, se pojavljajo ugibanja, da naj bi bila za izlitje odgovorna Pošta, a župan je to zavrnil. Meni, da je treba odgovorne ostro kaznovati, če je prišlo do namernega izpusta.

 

Za izvrstno delo pri sanaciji pogina se je zahvalil VOKA Snaga in Ribiški družini Barje. Slednja je skupaj z gasilci iz Ljubljanice odstranila mrtve ribe. Dejal je še, da občina več kot toliko pri sanaciji ne more narediti, saj reke spadajo pod Direkcijo RS za vode. V okviru govora o onesnaževanju rek je Janković spet pohvalil projekt C0, ki bo povezal kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo. Pridobili so gradbeno dovoljenje za večino trase, je ponovil. S tem kanalom bodo zaprli 6400 greznic, kar bo prispevalo k čistosti rek. Občina ima v načrtu tudi že projekt čiščenja mulja iz Ljubljanice.

Župan je dobil novinarsko vprašanje o novem prevoznem sredstvu v souporabi, električnih skirojih, ki ležijo odvrženi sredi cest in pločnikov. Estonsko podjetje Bolt namreč od 20. julija dalje v Ljubljani omogoča izposojo električnih skirojev. Janković je povedal, da je bil celo vabljen na otvoritev, a je povabilo zavrnil. Ključen problem teh skirojev vidi prav v tem, da jih lahko pustite kjerkoli v mestu. Povabilo je zavrnil, ker mora ščititi javni interes in ni tisti, ki bi s svojo prisotnostjo dajal potrditev projektu, ki potencialno škodi mestu.

Če se bo še naprej dogajalo, da bodo električni skiroji ležali povsod ter ovirali pešce, invalide in druge udeležence prometa, se bodo na občini jeseni pogovorili z Boltom, je napovedal Janković. Po njegovih besedah želijo v mestu Ljubljančanom omogočiti čim več souporabe prevoznih sredstev, a le dokler to ni v napoto pešcem. Direktorju podjetja Bolt zato Janković sporoča, da se morajo pravila spoštovati. S tem misli predvsem na omejitev hitrosti v središču mesta in primerno parkiranje po uporabi. Če se pravila ne bodo spoštovala in bodo skiroji ležali po mestu, je župan sarkastično zagrozil: »Pošljemo našo Snago, ki vozi vsak dan in to pobere kot odpadni material.«
Janković je dejal, da imajo v peš coni v centru mesta težave z majhnim deležem kolesarjev in motoristov, ki ne upoštevajo pravil, da lahko v pešconi vozijo s hitrostjo pešca. Pred dvema ali tremi leti so tako že razmišljali o ideji, da bi vožnjo v tej coni prepovedali ali pa to naredili vsaj v določenih ulicah. Na občini pa zdaj preverjajo, ali zakonodaja omogoča, da bi v pešconi prepovedali vsaj motorje. Eni od hujših kršilcev prometnih predpisov v Ljubljani so tudi dostavljavci hrane. Župan je povedal, da je občina zato v zaključnih pogovorih s podjetjema Glovo in Wolt. Predlagajo, da bi imel vsak voznik na torbi dobro vidno označbo, ljudje pa bi lahko neprimerno vožnjo tudi prijavili in sledila bi sankcija, verjetno prepoved vožnje dotičnega voznika.

Simon Smole

Preverite tudi
Close
Back to top button