HeadlineAktualnoSlovenijaPišemo

Festival Dober dan

V soboto se je v Arboretumu Volčji Potok odvil kulturni dogodek – Festival Dober dan. Gre za del Tedna ljubiteljske kulture, ki je glavni letni projekt Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je namenjen promociji in predstavitvi ljubiteljske kulture širši javnosti.

 

 

Foto: David Valant

Za češnjo na torti letošnjega Tedna ljubiteljske kulture so organizatorji, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Kamnik in Arboretum Volčji Potok, pripravili celodnevno dogajanje na osmih prizoriščih oziroma odrih s približno 2000 nastopajočimi v Arboretumu Volčji Potok.

Otvoritev Festivala se je pričela ob 10. uri s pihalnim orkestrom in mažoretkami, sledil pa je govor tistih, ki so najbolj zaslužni za izpeljavo in organizacijo tega kulturnega dogodka.

Foto: David Valant

Direktor Javnega sklada Republike Slovenije, Damjan Damjanovič je zbrane nagovoril takole: »V svojem imenu in v imenu Javnega sklada RS se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste se danes tukaj zbrali in tudi vsem nastopajočim. Nas, ki se ukvarjamo z ljubiteljsko kulturo, ki bogatimo naš prostor in družbo, naša širša ter ožja okolja, je okrog 110.000 in več. Zahvaljujem se vsem panožnim skupinam, ki si jih lahko ogledate, ki ravno tako skrbijo za razvoj otrok. Vsi si želimo, da bi bili naši otroci čim lepše vzgojeni in pripravljeni na vse tegobe, ko odrastejo. Dokler otroci plešejo in pojejo, ima država svojo prihodnost. Ko pa bodo otroci nehali peti, potem se moramo zamisliti. Zahvaljujem se vsem soorganizatorjem, torej Alešu in pa gospodu županu. In verjemite mi, drugo leto bomo to spet ponovili in tako bo še v prihodnje.«

Govor Damjana Damjanoviča. Foto: David Valant

Direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek je dejal: »Vesel sem, ker je danes en lep sončen dan in ker vidim toliko zadovoljnih obrazov v Volčjem Potoku. Kot vidite, smo v Arboretumu zelo kreativni. Ko pogledate okoli sebe, vidite delo pridnih rok in uma. To lastnost opažam tudi pri vas. Kar me še posebno veseli je, da ste prišli k nam s svojo kreativnostjo, da nam pokažete tisto, kar ste delali skozi vso leto in poprej. Zelo cenim to in se vam vsem zahvaljujem, da ste danes tukaj. Zahvaljujem se tudi vsem sodelavcem, ki so te dni delali, da smo vse skupaj pripravili, da boste lahko vi sedaj izkazali svojo kreativnost in vam bo v Volčjem Potoku lepo in prijetno. Zahvalil bi se tudi gospodu županu, ki je prisluhnil tej ideji in seveda gospodu Damjanu, ki je kreator te ideje. Vesel sem, da je ta ideja dozorela prvič v Volčjem Potoku in vesel sem, da tukaj začnemo. Prepričan sem, da se bo ta ideja še širila, saj je zelo lepa.«

Foto: David Valant

Župan Občine Kamnik Matej Slapar je komentiral: »Vesel sem, da je prvo srečanje Javnih skladov za kulturne dejavnosti prav tukaj, v naši Občini Kamnik, kjer imamo poleg tega prelepega parka, ki danes gosti to vseslovensko srečanje, še vrsto drugih lepot. Poleg Velike Planine, Kamniško-Savinjskih Alp, Tuhinjske doline, mestnega jedra, ki je staro že prek 790 let imamo tudi bogato kulturno in naravno dediščino. Hvaležen sem vsem iz Javnih skladov RS za kulturne dejavnosti. Slovenski ljudski ples je namreč v naših koncih prisoten že stotine let in verjamem, da se bodo z dobro organiziranim Javnim skladom slovenski običaji ohranjali še naprej.«

Župan občine Kamnik Matej Slapar. Foto: David Valant

Častni pokrovitelj projekta je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bi naj bil del otvoritve s svojim govorom, a se dogodka žal ni mogel udeležiti.

Že od samega pričetka je bil program zelo pester, dinamičen in raznovrsten. Predstavljenih je bilo kar dvanajst različnih področij kulturnega ustvarjanja. Prisluhniti je bilo mogoče različnim napevom godb, pihalnih orkestrov, vokalnih skupin, pevskih zborov, tamburašev, orgličarjev in harmonikarjev.

Pevski zbor. Foto: David Valant

Zaplesale so tako folklorne skupine kot tudi plesne skupine sodobnega plesa in mažoretke, na voljo pa so bili tudi ogledi gledaliških in lutkovnih skupin.

Foto: David Valant

Napovedan je bil tudi koncert priljubljenega pevca Ota Pestnerja, ki pa je bil zaradi zdravstvenih težav žal odpovedan, a so za glasbeno vzdušje poskrbeli glasbeniki iz celotne Slovenije, ki jih je bilo moč slišati na vse strani parka.

Foto: David Valant

Na festivalu je bilo osem tematskih točk, in sicer gasilci, gorski reševalci, čebelarji, planinci, reševalci, ribiči, lovci ter Slovenska vojska. Vsak izmed predstavnikov le-teh je na svoji stojnici obiskovalcem pobliže skušal prikazati delo, ki ga opravlja. Kdor je želel, se je lahko tudi včlanil v katero izmed društev oziroma prostovoljnih društev ali pa se zgolj informiral o raznih dejavnostih.

Foto: David Valant

Pri gasilcih, katere so zastopali heroji iz PGD Kamnik in PGD Duplica, se je lahko vsak preizkusil v ciljanju z gasilsko vodno cevjo ter si pobližje pogledal gasilski tovornjak. Pri čebelarjih je bilo na voljo okušanje različnih vrst domačega medu. Planinci so imeli razne družabne aktivnosti, predvsem za naše najmlajše. Pri ribičih so si lahko obiskovalci ogledali ribiške palice in vpogled v ustvarjanje vab za ribe.

Foto: David Valant

Največji prostor za svojo predstavitev in največ aktivnosti pa je imela na voljo Slovenska vojska, kjer je bil postavljen pravi vojaški poligon, številni vojaški pripomočki (strelna in ostala orožja, različne obleke oziroma uniforme), vojaški helikopter, tank ter ostala prevozna sredstva.

V parku so bili prisotni likovni umetniki in ustvarjalci iz vse Slovenije, ki so prikazali svoja avtorska dela. Nekateri izmed njih so celo našli navdih na dogodku samem in ustvarjali slike v živo pred mimoidočimi.

Foto: David Valant

Z osmimi kulinaričnimi stojnicami, ki so predstavljale kuharsko umetnost Bele krajine, Dolenjske, Koroške, Notranjske, Prekmurja, Primorske in Štajerske, je bilo poskrbljeno tudi za ljubitelje kulinarike. Na svoj račun je prišel prav vsakdo, pa naj je še tako izbirčen.

Foto: David Valant

Dogodek je skupaj z aktivnostmi, ki so že bile izpeljane ali pa še bodo, v okviru Tedna ljubiteljske kulture predstavljal posebno izkazovanje časti več kot 110.000 ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem na našem območju. Ta dan je zaznamovala tudi dobrodelna plat, in sicer preko humanitarne akcije v sodelovanju z Ustanovo za pomoč otroku z rakom, zbiranja sredstev za pomoč otrokom, ki se ali so se borili z rakom, t. i. Junakom tretjega nadstropja. Donacija je mogoča tudi preko SMS sporočila DAN5 ali DAN10 na 1919, s čimer prispevate 5 oziroma 10 evrov. Zbrana sredstva bodo organizatorji festivala podarili Ustanovi za pomoč otroku z rakom.

Simon Valant

Back to top button