Ob Banksyjevem pobeglem zaporniku še omemba njegovega tekmeca Robba

Podobi zapornika na begu na obzidju nekdanjega britanskega zapora v Readingu, ki je delo uličnega umetnika Banksyja, se je ponoči pridružil še zapis Robbo Team. Kot so spomnili pri BBC, je bil Robbo, ki je umrl leta 2014, Banksyjev tekmec. Očitno nekomu ta pripis ni bil všeč, zato je ime zbrisal. Tako ostaja le še beseda Team.

Obzidje nekdanjega britanskega zapora v Readingu, v katerem je nekdaj kazen prestajal irski pisatelj, pesnik in dramatik Oscar Wilde, od prvega marca krasi podoba zapornika na begu. Kot je tedaj pisal BBC, bi lahko lahko zapornik, ki se spušča z zidu po rjuhah, pri čemer k sebi stiska pisalni stroj, predstavljal Wilda. Avtorstvo so pripisali Banksyju, ki je to nekaj dni pozneje potrdil.

Na ministrstvu za pravosodje, ki je lastnik zapora, so zapisali, da so seznanjeni z novim dopisom, da pa ne želijo komentirati dogajanja.

Rivalstvo med Banksyjem in Robbom se je po pisanju BBC začelo leta 2009, ko je Banksy v Bristolu naslikal eno od Robbovih podob, ki jo je ta ustvaril ob Regentovem kanalu leta 1985. Od tedaj je zaslediti več poslikav, s katerimi sta se umetnika žalila in provocirala.

Delovni zapor v Readingu, ki je vpisan na seznam arhitekturne dediščine, so zgradili leta 1844. Leta 2013 ga je ministrstvo za pravosodje zaprlo, od leta 2019 pa ga vlada prodaja. Konec minulega leta je stekla pobuda za izgradnjo umetniškega kompleksa na tem območju, ki jo je podprlo tudi več hollywoodskih ustvarjalcev.

Source
sta.si
Back to top button