HeadlineZanimivosti

Greta Thunberg praznuje 18. rojstni dan

S podnebnim aktivizmom se je začela ukvarjati pri 16 letih

Podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki je s svojimi protesti pred švedskim parlamentom sprožila podnebno gibanje petki za prihodnost, je dopolnila 18 let.

Z 18 leti Greta postaja polnopravna švedska državljanka, lahko se poroči, v barih pije alkohol in, kar je verjetno najpomembneje, glasuje na naslednjih volitvah. Kot je že večkrat povedala, so zanjo vsake volitve podnebne volitve, zato si bo po njenih besedah tudi v prihodnje prizadevala za to, da podnebna vprašanja zasedejo pomembnejšo vlogo v predvolilnih kampanjah.

Greta je nase opozorila leta 2018, ko je s samostojnim protestom pred švedskim parlamentom poskušala odgovorne opozoriti na nujnost resnega ukrepanja na področju obvarovanja narave. S tem je sprožila svetovno gibanje za podnebno pravičnost, ki ga večinoma sestavljajo mladi aktivisti.

Podnebna nagrajenka

Gretina slava se je začela z njenimi protesti pred švedskim parlamentom. Foto: EPA

V svoji kratki karieri je prejela že številne nagrade za svoje delo na področju ozaveščanja mladih o pomenu podnebnih sprememb. Dvakrat je bila nominirana tudi za Nobelovo nagrado za mir, v reviji Time pa so jo razglasili za osebnost leta 2019.

O njenem osebnem življenju ne vemo veliko, saj svoje javne nastope in intervjuje posveča izključno tematiki boja proti podnebnim spremembam. Ima sicer blago obliko Aspergerjevega sindroma, ki pa ji po njenih besedah le pomaga pri osredotočanju na tematike, ki so zares pomembne.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button