Vojvodinja sussekška Meghan dobila tožbo proti britanskemu tabloidu zaradi kršenja zasebnosti

Vojvodinja sussekška Meghan je v četrtek zmagala v sodnem boju proti izdajatelju tednika The Mail on Sunday, ker je objavil zasebno pismo, ki ga je poslala svojemu odtujenemu očetu Thomas Marklu pred poroko s princem Harryjem. Sodišče se je strinjalo, da so kršili pravico do zasebnosti. Višine odškodnine niso razkrili.

Vojvodinja je vložila tožbo proti podjetju Associated Newspaper jeseni 2019, saj je izdajatelju tednika Mail on Sunday očitala, da je kršil njeno pravico do zasebnosti in kršil njeno avtorsko pravico, ko je objavil izseke na roko napisanega pisma, ki ga je poslala svojemu očetu pred poroko z britanskim princem Harryjem leta 2018, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Meghan je v četrtek prejela povzetek sodbe glede očitkov o vdoru v zasebnost. To pomeni, da je zmagala v tem delu tožbe, ne da bi šla zadeva na javno sojenje. Sodišče pa tega ni odobrilo v delu tožbe, ki se nanaša na kršenje avtorskih pravic. Nadaljnje postopke bodo dorekli na zaslišanju v marcu.

Sodnik Mark Warby je poudaril, da je šlo za zasebno in osebno pismo o ravnanju in čustvih vojvodinje glede njenega očeta. Po njegovem mnenju so izseke objavili z očitno namero, da bi pretiravali, zaradi česar je bila njihova objava nezakonita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Meghan je pozdravila odločitev sodišča in se zahvalila, da so označili tovrstne prakse izdajatelja za nezakonite in ponižujoče. “Takšne taktike niso nove in se vlečejo že predolgo brez posledic. Za te medije je to igra. Zame in številne druge pa resnično življenje, resnični odnosi in zelo resnična žalost,” je sporočila.

The Mail on Sunday je napovedal, da bodo premislili o pritožbi.

Ravno v začetku meseca je Harry razrešil sodni spor z britanskim tabloidom The Mail On Sunday, ki ga je sprožil zaradi objave v časniku, da je pretrgal stike s pripadniki britanske vojske. Sprejel je odškodnino in opravičilo časnika.

Harry in Meghan sta se lani spomladi odpovedala življenju na britanskem kraljevem dvoru. Naznanila sta, da želita biti finančno neodvisna, in se preselila v Kalifornijo. Ukvarjata se z več projekti, tudi dobrodelnimi.

Source
STA
Back to top button