V odročni indijski vasi odprli volišče za samo eno družino

Petčlanska družina v odročni vasi v Himalaji je v ponedeljek glasovala na indijskih parlamentarnih volitvah na volišču, ki so ga odprli samo zanje. Da bi članom družine omogočili udeležbo na volitvah, so volilni uradniki do vasi potovali sedem ur in s pomočjo vojske zagotovili električno povezavo, da so usposobili volišče.

Uradniki so dan pred odhodom vse potrebno zbrali v mestu Leh, glavnem mestu pokrajine Ladak na severu Indije, in se nato z avtobusom odpravili na 180 kilometrov dolgo pot v vas Warshi. Tu so nato v ponedeljek na volišču tik ob njihovi hiši glasovali 23-letna Rinchen ter njena starša in stara starša, poroča tiskovna agencija Reuters.

Vas Warshi je okoli 20 kilometrov oddaljena od ledenika Siachen, ki je najvišje ležeče bojišče na svetu, kjer se že desetletja spopadajo indijske in pakistanske sile. Vas je sicer dostopna po cesti, a nima dostopa do zdravstva, elektrike ali interneta. Volilni uradniki so elektriko za potrebe volišča pridobili od vojske, potem ko je odpovedal generator, ki so ga prinesli s seboj.

V Indiji, ki ima skoraj milijardo volilnih upravičencev, ki glasujejo na več kot milijonu volišč, parlamentarne volitve potekajo v sedmih fazah. Začele so se 19. aprila, potekale pa bodo do 1. junija.

Back to top button