Kateri so najboljši albumi in singli leta 2020?

Britanski BBC združil različne glasbene lestvice

Britanski BBC je združil 35 glasbenih lestvic najvplivnejših svetovnih glasbenih medijev in pripravil seznam najboljših albumov in pesmi leta 2020. Kot najboljši album so glasbeni kritiki ocenili Fetch The Bolt Cutters ameriške glasbenice Fione Apple.

Med singli so na prvo mesto uvrstili skladbo WAP, ki sta jo ustvarili raperki Cardi B in Megan Thee Stallion.

Deset najboljših albumov in pesmi so pri BBC-ju izbrali s pomočjo vplivnih glasbenih revij, blogov, časopisov in drugih, med katerimi so med drugim New Musical Express, Rolling Stone, BBC 6 Music, avstralski Double J in danska revija Gaffa. Kritiki so med priljubljene uvrstili 204 albume.

Navdih iz kriminalne serije

Album Fetch The Bolt Cutters je navdihnila kriminalna serija The Fall in izjava policijske raziskovalke, ki je na sledi serijskemu morilcu, izreče pa mu ravno poved, ki je pozneje postala tudi naslov albuma. Za kantavtorico Fiono Apple to pomeni priložnost, da lahko izrazi bes, ki ga čuti do šolskih nasilnežev, nezvestih fantov in tistih, ki so krivi spolnih zlorab. Z ustvarjanjem tega albuma je našla način, da osvobaja samo sebe.

Albumu Fione Apple sledi Punisher ameriške glasbenice Phoebe Bridgers, nato pa Folklore glasbenice Taylor Swift. Na albumu Punisher se avtorica dotakne življenja, smrti, Elvisa in mornarsko obarvanih rojstnodnevnih zabav, Folklore pa velja za doslej najboljši album Taylor Swift, saj je na vrhu ameriških lestvic preživel osem zaporednih tednov.

Na naslednjih sedmih mestih so Dua Lipa s Future NostalgiaRun The Jewels z RTJ4Waxahatchee s Saint CloudPerfume Genius s Set My Heart On Fire ImmediatelyHaim z Women In Music Pt. IIIBob Dylan z Rough And Rowdy Ways in Chloe x Halle z Ungodly Hour.

Katere pa so najboljše pesmi?

Na najvišje mesto med singli so uvrstili pesem WAP, ki se je uvrstila na sam vrh številnih glasbenih lestvic po vsem svetu. Hkrati je imela ta pesem zaradi vsebine o seksualni svobodi tudi najbolj iskano besedilo leta.

Na drugem mestu je ponovno Megan Thee Stallion, tokrat s singlom Savage. Pri pesmi, ki je raperki prinesla štiri nominacije za grammyje, se je pridružila tudi znamenita Beyonce.

Na tretjem mestu je francoska glasbenica Christine and the Queens s pesmijo People I’ve Been Sad. Do desetega mesta najboljših singlov sledijo Lady Gaga in Ariana Grande z Rain On MeThe Weeknd z Blinding LightsPhoebe Bridgers s Kyoto in z I Know The EndBad Bunny s SafaeraDua Lipa s Physical in Miley Cyrus z Midnight Sky

Via
STA
Source
MMC
Back to top button