Prototip mobilne polnilnice za električna vozila

Polnjenje električnih vozil

Poudarki zgodbe
  • Gre za nekakšen mobilni polnilnik, ki se sam pripelje do avtomobila. Ne gre zgolj za samodejno priključitev polnilnega kabla na priključek električnega avtomobila. Parkirne hiše oziroma garaže, tudi v blokovskih naseljih, naj bi postale idealno okolje za polnilnega robota.

Polnjenje baterij je za zdaj še vedno težava elektromobilnosti. Postopek polnjenja je dolgotrajen, polnilnih postaj je premalo. Pri Volkswagnu imajo rešitev v obliko inovacije, ki bi pomagala nadomestiti manjkajočo infrastrukturo v parkirnih garažah.

 

Leta 2030 želi Evropska unija na cestah do 30 milijonov električnih avtomobilov. Ambiciozen cilj bo zahteval gradnjo treh milijonov javnih polnilnic, kar je približno 15-krat več kot jih je postavljenih danes. Brez njih elektromobilnost ne more napredovati in rasti.

Zato so pri Volkswagnu predstavili prototip polnilnega robota. Gre za nekakšen mobilni polnilnik, ki se sam pripelje do avtomobila. Ne gre zgolj za samodejno priključitev polnilnega kabla na priključek električnega avtomobila. Parkirne hiše oziroma garaže, tudi v blokovskih naseljih, naj bi postale idealno okolje za polnilnega robota.

Baterije in roka

Naprava je sestavljena iz dveh delov – mobilnih baterij, ki so vir energije in robota z napajalno roko. Ko voznik po prihodu na parkirišče v aplikacijo vnese zahtevo za polnjenje, se robot s kablom poveže z vozilom in polni baterijo.

Ko je polnjenje končano, robot odklopi kabel in se premakne do naslednjega vozila, ki ga je treba napolniti. “Vseprisotna polnilna infrastruktura je in bo ostala ključni dejavnik za uspeh elektromobilnosti. Čeprav je naš polnilni robot le eden izmed mnogih pristopov, se nam zdi vizionarski,« je ob predstavitvi funkcionalnega prototipa dejal Thomas Schmall, vodja skupine VW Group Components.

Nekaj neznank

Pri Volkswagnu še niso razkrili hitrosti polnjenja mobilnega polnilnega robota ali koliko energije lahko dobavi v posamezno vozilo. Vsekakor gre za priročno rešitev, saj se moramo danes pripeljati do polnilnice, ki jih primanjkuje. Po drugi strani bi mobilni polnilci lahko pokrivali celo največja parkirišča v nakupovalnih ali upravnih središčih, ali katere koli javne garaže. Celoten postopek bi bil enostaven za uporabo, saj bi voznik zahtevo izvedel kar preko mobilne aplikaciji na pametnem telefonu.

Source
MMC
Back to top button