Nemčija v odpravo omejitev pri prodaji velikih pakiranj tobaka za vodne pipe

Nemško ministrstvo za finance bo z začetkom julija odpravilo kontroverzne omejitve glede prodaje velikih pakiranj tobaka za uporabo v vodnih pipah, s katerimi so želeli preprečiti utajo davkov. Nova pravila, ki so v veljavi dve leti, so med trgovci in lastniki lokalov, ki omogočajo uporabo vodnih pip, sprožila močna nasprotovanja.

Vlada je nova pravila uvedla leta 2022, da bi zajezila utajo davkov, ki so se je pogosto posluževali lokali, ki so svojim strankam omogočali uporabo vodnih pip.

Ti so namreč kupovali velike pakete tobaka, ki so jih nato prodajali v manjših količinah. Vlada je to v večini primerov označila za davčno utajo, saj so pri porcijski prodaji lokali plačali manj davka, kot bi ga morali sicer.

Tovrstne prakse niso ustavile niti globe carinikov, zato je država v skladu z novimi pravili prepovedala uvoz 200- in 1000-gramskih paketov tobaka, dovolila pa le 25-gramska pakiranja.

Kot poroča dpa, bo pristojno ministrstvo te omejitve zdaj odpravilo in znova dovolilo uporabo velikih pakiranj tobaka.

V skladu s sprejetimi spremembami zakonodaje pri davku na tobak iz leta 2021 si je pristojno ministrstvo v lanskem letu obetalo okoli 155 milijonov dodatnih davčnih prihodkov iz naslova prodaje tobaka za uporabo v vodnih pipah, a so ti na koncu močno upadli zaradi razcveta črnega trga. Kot podatke nemškega združenja tobak za uporabo v vodnih pipah povzema dpa, so bili nekateri trgovci na drobno zaradi uvedbe novih pravil prisiljeni zapreti dejavnost.

Back to top button