Na Danskem testiranje na novi koronavirus tudi ob glasbi in disko krogli

Poudarki zgodbe
  • V petih dneh so na avtobusu testirali 1500 ljudi. Župan trdi, da ga bodo uporabljali, dokler ga bodo potrebovali.

V predmestju danske prestolnice Koebenhavn so enega od t. i. avtobusov za zabave, po katerih zaradi omejitev v pandemiji covida-19 ni povpraševanja, spremenili v točko za testiranje na novi koronavirus. Ljudje se tam lahko testirajo v sproščenem vzdušju z glasbo in disko kroglo.

Z avtobusom lahko točko za testiranje pripeljejo bližje ljudem, kar je v skladu s smernicami danske vlade, ki želi testirati kar največ prebivalcev, tudi če nimajo simptomov okužbe z novim koronavirusom.

V sredo se je tako ustavil na več mestih, med drugim tudi pri dveh šolah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Lažje je opraviti testiranje tukaj kot po službi iti v za to namenjen center,” je povedala ena od učiteljic, ki se je testirala pri šoli. Dodala je, da se ji zdi okolje udobno.

Dobro se počutijo tudi zdravstveni delavci, ki opravljajo testiranja. “Zabavno je biti v službi ter obenem poslušati glasbo pod reflektorji,” je dejala Theresa Kay-Heeno, vodja testiranj na avtobusu. Ob tem je poudarila, da kljub sproščenosti dosledno upoštevajo vsa pravila. “Kakovost testiranja in higiena imata prednost,” je povedala.

Župan mesta Glostrup John Engelhardt je pojasnil, da ni bilo treba veliko, da so preuredili avtobus, ki ga običajno najemajo za fantovščine in dekliščine. Tako je zdaj primeren za testiranje, še vedno pa so v njem ohranili neonske luči in disko kroglo.

Na avtobusu ne strežejo več alkohola, a iz zvočnikov še vedno doni glasba, kar je precej drugačno okolje kot običajno v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in drugod, kjer izvajajo testiranja.

Na Danskem, kjer je zaradi novega koronavirusa od božiča ustavljeno javno življenje, so se ob zniževanju števila okužb v ponedeljek znova odprle osnovne šole. Še vedno pa ostajajo zaprte trgovine z nenujnim blagom, bari, restavracije, srednje šole in univerze.

Source
sta.si
Back to top button