MoTA v St. Petersburgu premierno predstavlja instalacijo Drops

Muzej tranzitornih umetnosti (MoTA) leto začenja s premiero nove produkcije Drops v razstavišču Manege, osrednjem razstavnem centru v St. Petersburgu. Avdiovizualna instalacija raziskuje fenomen topljenja kontinentalnega ledu na Antarktiki in je nastala kot plod sodelovanja Martina Briclja Barage in francoskega umetnika Fraction.

Avdiovizualna instalacija Drops (Kaplje) vizualno in preko zvoka predstavlja topljenje ledu na Antarktiki skozi leta, mesece, dneve. Izhaja iz statističnega parametra, po katerem vsakič, ko se gladina morja zaradi taljenja ledu zviša za 0,1 milimetra nastane dodatna virtualna kapljica vode z določeno zvočno frekvenco, so sporočili iz MoTA muzeja.

Kot so pokazale raziskave, je Antarktika med letoma 1992 in 2017 izgubila 2658 milijard ton ledu. Taljenje ledu je posledica globalnega segrevanja in vpliva na višanje gladine morja po svetu, kar lahko ob neukrepanju v prihodnjih desetletjih pripelje do tega, da bo poplavilo številna obmorska mesta, prav tako pa so zaradi podnebnih sprememb ogrožene številne rastline in živali.

Instalacija nadaljuje dolgoletno sodelovanje Martina Briclja Barage in francoskega medijskega umetnika Erica Raynauda, ki deluje pod umetniškim imenom Fraction. Z njo želita umetnika opozoriti, da sta globalno segrevanje in taljenje ledu resni problematiki, ki zahtevata urgentno obravnavo, so še sporočili z muzeja tranzitornih umetnosti.

Source
STA
Back to top button