Mineva pol stoletja od slovesa modne kreatorke Coco Chanel

Pred pol stoletja je umrla priljubljena francoska modna kreatorka Coco Chanel. Svetovno slavo ji je leta 1920 prinesla še danes priljubljena dišava Chanel No. 5., prav njej pa se lahko ženske po svetu zahvalijo tudi za znamenito “malo črno obleko”. O življenju Coco Chanel je bilo posnetih več filmov, navdahnila pa je tudi muzikal.

Coco Chanel se je kot Gabrielle Bonheur rodila 19. avgusta 1883 v francoskem mestecu Saumur. Kariero je začela kot modistka, a je v ponudbo kmalu vključila tudi puloverje, jopiče in nabrana krila.

Leta 1918 je Coco Chanel na trgu prva ponudila damske pižame, v 20. letih pa je pozornost vzbudila s sproščenimi kreacijami iz džersija, ki so ženske osvobodile tesnih strogih oblek, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Njen svetovno znani parfum Chanel No. 5 še danes ostaja klasična ženska dišava, leta 1926 pa je oblikovala tudi priljubljeno “malo črno obleko”, elegantno zaveznico vsake ženske. V modo je kreatorka, ki je umrla 10. januarja 1971, kot okraske uvedla pozlačene gumbe, dolge ogrlice iz biserov ter pentlje.

Chanelova je v zasebnem življenju prijateljevala s številnimi umetniki in slavnimi osebnostmi, kot so Pablo Picasso, Igor Starvinski in Jean Cocteau.

Leta 2009 sta bila o Coco Chanel posneta dva filma – Coco Chanel režiserke Anne Fontaine in Coco Chanel & Igor Stravinsky režiserja Jana Kounena. Prvi film o priznani modni kreatorki z naslovom Chanel Solitaire je sicer nastal leta 1981 v režiji Georgea Kaczenderja, njeno življenje pa je leta 1969 navdahnilo tudi broadwayski muzikal Coco, v katerem je sprva v glavni vlogi blestela Katharine Hepburn.

Source
STA
Back to top button