Maček Larry že deset let kraljuje na Downing Streetu

Najzvestejši prebivalec rezidence britanskega premierja, maček Larry te dni obeležuje deset let kraljevanja na Downing Streetu. Služil je že trem predsednikom vlade in postal legenda, čeprav ne dela drugega kot prede.

Tigrasto bela mačka se je vselila v sobane na naslovu Downing Street 10 v Londonu 15. februarja 2011, ko je bila stara štiri leta.

Urad predsednika vlade jo je posvojil iz zavetišča za živali v londonskem Batterseaju. Kot piše na spletni strani urada, je bila izbrana zaradi svojih lovskih sposobnosti in je kot prva mačka dobila naziv glavni mišjelovec.

V prvih mesecih bivanja v rezidenci je po besedah takratnega premierja Davida Camerona res ujela tri miši, od takrat pa bolj ali manj lovi le poglede. Kljub temu se trdno drži položaja, medtem ko je njen sosed, črno – beli maček Palmerston z zunanjega ministrstva lani opustil politiko in se preselil na podeželje.

Larryjeva diplomacija mehke šape je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP osvojila srca britanske javnosti, čeprav je njegova dolžnost lovljenja miši še vedno “v fazi načrtovanja taktike”. Zelo priljubljen je tudi pri novinarjih, fotografih in snemalcih, ki čakajo pred uradom na izjave in mu večkrat prinesejo tudi kakšen priboljšek.

Po odhodu Camerona se je dobro ujel s premierko Thereso May, zdaj pa se rad sprehaja tudi po pisalni mizi Borisa Johnsona, čeprav ima ta še psa. Podrgnil se je ob noge že številnim svetovnim voditeljem na obisku, pri tem pa tudi dvigoval obrvi. Medtem ko je pustil, da ga je ameriški predsednik Barack Obama pobožal, se je ob obisku njegovega naslednika Donalda Trumpa ulegel pod predsedniško limuzino in se ni hotel umakniti.

Larryjeva vloga je tudi strokovno utemeljena. “Pomaga k bolj človeški podobi premierja. Ob krizah pa lahko preusmerja pozornost,” meni zgodovinar Anthony Seldon, ki je spisal biografije zadnjih štirih premierjev.

Larry ima celo neuradni račun na Twitterju z več kot 433.000 sledilci, kjer izpostavlja, da je na položaju dlje kot kateri koli predsednik britanske politične stranke.

Source
STA
Back to top button