Ljubljanska Biotehniška fakulteta gosti prvi mednarodni kongres o ekstremofilnih glivah

Na ljubljanski Biotehniški fakulteti se je danes pričel prvi mednarodni kongres o ekstremofilnih glivah FUN-EX. Združuje svetovno priznane znanstvenike, ki raziskujejo raznolikost, prilagoditve in potencialno uporabo gliv, uspevajočih v ekstremnih pogojih. Raziskave na tem področju postajajo vse pomembnejše, začele pa so se ravno v Sloveniji.

Mednarodni kongres poteka pod okriljem Mednarodne zveze za biokemijo in molekularno biologijo (IUBMB), znanstveni del pa organizirajo raziskovalci z oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL) pod vodstvom mikrobiologinje Nine Gunde Cimerman, ki so v svetovnem merilu eni od pionirjev tega področja in se z glivami ekstremnih okolij ukvarjajo že več kot dve desetletji.

“Malo več kot 20 let nazaj smo prav v Sloveniji odkrili glive, ki naseljujejo vode Sečoveljskih solin. Raziskovanje gliv v ekstremnih okolij se je nato razširilo še drugod po svetu in se usmerilo iz slanih solinskih sistemov tudi na arktične ledenike, na kisle vode vulkanov in tudi na bolj eksotična slana okolja, kot so na primer visokogorska jezera, nenazadnje na gospodinjske naprave, kot so pomivalni in pralni stroji,” je poudarila Gunde Cimerman.

Ekstremna okolja so po njenih besedah negostoljubna za večino življenja, kot ga poznamo. Le malo vrst se je uspelo prilagoditi in preživeti v najbolj ekstremnih okoljih na našem planetu. Ravno zato pa preučevanje gliv iz različnih ekstremnih okolij, kot pravi, privablja raznoliko in vedno rastočo znanstveno skupnost.

Raziskovalci tudi vse bolj spoznavajo, kako pomembne so raziskave na tem področju za razumevanje prilagodljivosti živih bitij in za uporabo tega znanja predvsem v biotehnologiji in kmetijstvu. “Raziskave ekstremofilnih gliv nam dajejo priložnost, da na primer raziščemo, kako izboljšali toleranco na sol pri rastlinah, ki imajo zaradi globalnega segrevanja in vse bolj zasoljenih tal vedno večje težave pri rasti. Poleg tega so glive tudi vir encimov, ki najdejo uporabo vse od živilske industrije do industrije pralnih praškov,” je pojasnila.

Prvi mednarodni kongres FUN-EX, ki bo trajal vse do petka, tako po mnenju organizatorjev predstavlja korak v naslednjo dobo ekstremne mikologije. Udeležuje se ga več kot sto znanstvenikov s vsega sveta, ki bodo predstavili najnovejša odkritja o glivah iz puščav in solin, ledenikov in izjemno kislih območij, o njihovi uporabi v biotehnologiji in celo o pomenu teh odkritij za iskanje življenja na Marsu. V sklopu kongresa bodo udeleženci obiskali tudi Škocjanske jame in Sečoveljske soline, ki v Sloveniji veljajo za ekstremna okolja.

“Zelo smo ponosni, da smo lahko na Biotehniški fakulteti UL kot prvi organizirali tak dogodek, ki udeležencem iz vsega sveta daje možnost, da podajo rezultate svojih raziskav na tem področju in izmenjajo izkušnje,” je dejala dekanja fakultete Marina Pintar. Po njenih besedah dogodek daje pomembno težo slovenskemu znanstveno-raziskovalnem področju in širi glas o slovenskih raziskavah tudi v mednarodno okolje.

Na današnjem uradnem odprtju kongresa je prisotne pozdravil tudi predstavnik sponzorja IUBMB Loredano Pollegioni in napovedal 48. kongres Federacije evropskih biokemijskih društev (FEBS), ki bo od 29. junija do 3. julija 2024 potekal v Milanu in je namenjen izmenjavanju znanj ter idej na področju molekularnih ved o življenju.

Back to top button