Ključ zaporniške celice Nelsona Mandele se vrača v Južno Afriko

Ključ zaporniške celice na otoku Robben, v kateri je nekoč bival Nelson Mandela, se bo vrnil v Južno Afriko, poroča BBC. Prvotno bi ga morali prodati na dražbi, ki naj bi potekala 28. januarja v New Yorku, vendar se je južnoafriški minister za kulturo Nathi Mthethwa na to pritožil.

 

 

Nelson Mandela je 27 let preživel v zaporu zaradi svojega boja proti apartheidu. Od tega je osemnajst let preživel na otoku Robben pri Cape Townu. Leta 1994 je po prvih demokratičnih volitvah v Južni Afriki postal prvi temnopolti predsednik in še danes velja za nacionalno ikono.

Dražbena hiša Guernsey je privolila v vrnitev ključa v Južno Afriko in tudi ustavila prodajo drugih predmetov, ki so pripadali Mandeli, je dejal Mthethwa. Med njimi je bila Mandelova izvirna slika svetilnika na otoku Robben, pa tudi kolo za vadbo, ki ga je smel uporabljati, ter zaporniški teniški lopar.

“Ključ simbolizira bolečo zgodovino Južne Afrike, hkrati pa predstavlja zmago človeškega duha nad zlom,” je v izjavi dejal Mthethwa. Ključ je v prodajo dal Christo Brand, Mandelov nekdanji paznik v zloglasnem zaporu. Bila sta dobra prijatelja, z dražbo pa naj bi zbrali sredstva za spominski vrt in muzej ob Mandelovem pokopališču.

Mandela je bil iz zapora izpuščen leta 1990, ko se je Južna Afrika začela umikati strogi rasni segregaciji. Mandela je bil predsednik Južne Afrike le en mandat, od leta 1994 do 1999. Umrl je leta 2013, star 95 let.

Source
STA
Back to top button