Izšel je prvi prevod celotne ohranjene korespondence med Nikolo Teslo in J. P. Morganom & Co

Pri Založbi Litera je v ponedeljek izšel prevod celotne ohranjene korespondence med Nikolo Teslo in vodilnima predstavnikoma bankirske dinastije in komercialne banke J. P. Morgan & Co. Gre za prvo objavo tega gradiva v svetovnem merilu in prvi prevod v slovenski jezik. Knjigo je uredil, prevedel in obogatil s spremno študijo Tibor Hrs Pandur.

Delo z naslovom Nikola Tesla: Korespondenca z J. P. Morganom & Co. so na dan izdaje javnosti predstavili v Atriju ZRC. Kot je sporočil Tibor Hrs Pandur, delo temelji na različnih doslej neobjavljenih arhivih, predvsem Teslovega osebnega arhiva v Muzeju Nikole Tesle v Beogradu in arhiva Morganove knjižnice in muzeja v New Yorku ter drugih arhivov v ZDA.

Pisma spremljajo kratke biografije Teslovih naslovnikov in izčrpne opombe, ki kontekstualizirajo številna zgodovinska, biografska in tehnična ozadja, delo pa vključuje tudi prevode vseh dostopnih prilog, ki jih je Tesla s pismi posredoval.

Korespondenca se nanaša na obdobje med 1900 in 1934 ter dokumentira ekonomsko, družbeno in politično ozadje Teslovega poskusa vzpostavitve prototipa postaje Wardenclyffe, s katero je želel človeštvu zagotoviti dostop do brezžične energije, ki ne bi vključevala “potrate ali porabe kateregakoli materiala”, pokriva pa tudi ozadje razvoja Teslove turbine, ki ga je s posojili podprl J. P. Morgan mlajši.

“Ker sta oba Morgana Teslo sprva finančno podprla, a zaradi kompleksnih psiholoških, zgodovinskih in politično-ekonomskih razlogov, povezanih tudi z onemogočanjem in ukalupljanjem prelomnih tehnologij v reprodukcijo obstoječih (ob)lastniških razmerij, nadaljnjo podporo prekinila, korespondenca omogoča edinstven vpogled v eno izmed večjih tragedij 20. stoletja, ki zrcali med drugim tudi brutalni vzpon neoliberalnega kapitalizma,” je zapisano v predstavitvi knjige.

Analizo tega ozadja, tako kot odgovor na ključno vprašanje, zakaj je Morgan svojo podporo Teslovem projektu, s katerim je želel preobraziti energetsko-družbeni ustroj človeštva, prekinil, ponuja izčrpna spremna študija, ki osvetljuje tudi nekatera nova dognanja povezana s podzemno konstrukcijo in zasnovo stolpa Wardenclyffe, sooča pa tudi etični in politični drži Tesle in Louisa Adamiča in njun kompleksen odnos sredi medvojnega obdobja prve polovice dvajsetega stoletja.

Tibor Hrs Pandur, ki je knjigo zasnoval, uredil in prevedel, se sicer podpisuje že pod slovenski prevod eseja Nikole Tesle Problem povečevanja človeške energije z obsežno spremno študijo Teslova hybris in zakoni narave. Razširitve in dopolnitve omenjene spremne študije
prinaša druga izdaja knjige s polnim naslovom Problem povečevanja človeške energije s posebnim ozirom na pridobivanje energije Sonca. Ta sooča različne interpretacije Teslovega dela, s posebnim poudarkom na njegovi družbeni in spoznavni teoriji, kozmologiji ter filozofiji.

Back to top button