Google Arts predstavlja projekt Sound like Kandinsky

Google Arts & Culture je združil moči s Centrom Pompidou pri projektu Sound like Kandinsky. Ruski umetnik Vasilij Kandinski je namreč pri ustvarjanju nekaterih svojih del uporabil moč sinestezije in skozi forme in barve na svojih slikah upodabljal glasbo, snovalci projekta pa želijo podrobneje predstaviti to slikarjevo sposobnost.

Kandinski (1866-1944), pionir abstraktnega slikarstva, je verjel, da abstrakcija omogoča globok in metafizičen izraz in da je posnemanje narave v nasprotju s tem procesom. Iznašel je slikovni jezik, ki je imel zelo malo skupnega z realnostjo in ki je odražal umetnikovo notranjo izkušnjo.

Projekt Sound like Kandinsky (Zveni kot Kandinski) po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa omogoča pobližje spoznati sinestetične sposobnosti Kandinskega, zaradi katerih je lahko zvoke, harmonije in vibracije na platnu predstavil z linijami, formami, barvami in drugimi motivi.

V sklopu projekta je na voljo tudi interaktivni spletni preizkus Play a Kandinsky, ki je nastal v sodelovanju z eksperimentalnima glasbenikoma Antoineom Bertinom in NSDOS-om. S pomočjo programa, vezanega na slovito sliko Rumeno rdeče modro iz leta 1925, je mogoče virtualno spoznati, kaj bi lahko Kandinski slišal in čutil med slikanjem.

Hkrati pa so za projekt digitalizirali okoli 3700 umetnin, dokumentov in zasebnih fotografij umetnika. Preko teh je mogoče spoznati njegove spomine iz otroštva, utrinke z umetnikovih počitnic v družbi Paula Kleeja ter njegov studio v pariškem Neuillyju, še piše Ansa.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button