Buckinghamska palača z razstavo obeležuje sto let kraljeve portretne fotografije

V Kraljevi galeriji Buckinghamske palače v Londonu bo od danes na ogled razstava, ki ponuja vpogled v stoletje britanske kraljeve portretne fotografije, od uradne podobe ob kronanju kralja Karla III. do intimnega portreta njegove pokojne tete princese Margarete.

Razstava Kraljevi portreti: Stoletje fotografije je prva razstava v na novo odprti Kraljevi galeriji, prej znani kot Kraljičina galerija v Buckinghamski palači, uradni rezidenci britanskega monarha.

Razstava prikazuje 150 fotografij, ki jih je posnelo 40 priznanih fotografov, med njimi tudi Cecil Beaton, ki je v fotografski objektiv ujel kraljevo družino skozi štiri desetletja. Med razstavljenimi deli je tako tudi Beatonov ikonični portret kraljice Elizabete II. ob njenem kronanju leta 1953 in portret, ki ga je leta 2016 posnela ameriška fotografinja Annie Leibovitz.

Razstava prikazuje tudi bolj intimne fotografije, kot so portreti Elizabetine mlajše sestre, princese Margarete, ki s samozavestnim pogledom zre v objektiv svojega moža Lorda Snowdona. Prikazuje tudi portrete princese Diane za reviji Vanity Fair in Vogue, pa tudi fotografijo princa Williama in Kate, ki sta objeta in nasmejana za prinčev 21. rojstni dan.

Na ogled je tudi barvna slika Elizabete II. ameriškega umetnika Andyja Warhola iz leta 1985, ki temelji na originalnem portretu kraljice fotografa Petra Grugeona, in naslovnica pesmi “God Save The Queen” skupine Sex Pistols iz leta 1977, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Razstavljena dela bodo pokazala, kako je kraljeva družina uporabila moč fotografije, da bi prikazala tako sijaj in tradicijo monarhije kot včasih še neviden občutek intimnosti in povezanosti,” so sporočili iz Buckinghamske palače, kjer bo razstava na ogled do 6. oktobra.

Back to top button