Biden pozdravil pristanek ameriškega plovila na Luni

Ameriški predsednik Joe Biden je danes pozdravil pristanek ameriškega komercialnega robotskega pristajalnika Odisej na Luni. Po njegovem mnenju gre za zgodovinski napredek v raziskovanju vesolja. Odisej je na Luni pristal v četrtek, a je najverjetneje pristal na boku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je pristanek označil za “vznemirljiv korak naprej v novi dobi raziskovanja vesolja”, ki ga omogoča sodelovanje med zasebnim in javnim sektorjem. “Omogočili so ga ameriška iznajdljivost, inovativnost in radovednost,” je dodal.

Odisej sicer najverjetneje na Lunini površini leži na boku, čeprav so sprva iz podjetja Intuitive Machines sporočili, da je pristal pokončno. Kot so pojasnili, so narobe interpretirali podatke, ki jih je pristajalnik poslal nazaj na Zemljo.

Trenutno domnevajo, da se je Odisej z eno od nog zataknil in prevrnil, sedaj pa horizontalno leži na manjši skali.

Kljub napakam je to prvi pristanek ameriškega plovila na Luni po več kot 50 letih. Prejšnji polet na Luno, ki ga je januarja izvedlo drugo ameriško podjetje, se je končal neuspešno. Odisej pa je prvo ameriško plovilo na Luni po Apollu 17 leta 1972.

Pristajalni modul Odisej so iz ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi izstrelili 15. februarja z raketo Falcon 9 podjetja SpaceX, na Luno pa je med drugim odnesel kamere za raziskovanje sprememb na Luninem površju in napravo za analizo oblakov prašnih delcev, ki ob somraku visijo nad površjem zaradi sončnega sevanja.

Back to top button