VideoKultura

V Sunderlandu poleti na ogled 40.000 figuric Antonyja Gormleyja

V britanskem mestu Sunderland bo od 9. julija za devet tednov na ogled instalacija Field for the British Isles britanskega kiparja Antonyja Gormleyja, ki združuje 40.000 terkotnih figuric. Postavljena bo v Severni galeriji sodobne umetnosti (NGCA) pri Nacionalnem steklarskem centru, piše britanski BBC.

Z instalacijo bodo obeležili 50. obletnico Severne galeriji sodobne umetnosti. Po besedah direktorja galerije Alastaira Robinsona so navdušeni, da bodo lahko v mestu gostili tako obsežno instalacijo. Leta 1996, ko je bila nazadnje razstavljena v severovzhodnem delu Velike Britanije, si jo je ogledalo več kot 25.000 ljudi.

Instalacijo Field for the British Isles je za razstavo izbralo devet t. i. zagovornikov umetnosti (Art Champions), ki jih je med lokalnimi prebivalci imenovala organizacija Sunderland Culture.

Vsaka od 40.000 figuric je unikatna in preprosto izdelana. Figurice je izdelalo več kot 100 prostovoljcev iz mesta St Helens v okraju Merseyside. Pri izdelovanju figuric iz ogromnega kupa gline so morali slediti le trem pravilom: da je figurica v velikosti roke, da gre za stoječo figurico in da ima oči. Kar se postavljanja instalacije tiče, pa mora to vedno izvesti lokalna skupnost.

Field for the British Isles je danes del umetniške zbirke organizacije Arts Council.

Med umetnikovimi prepoznavnejšimi projekti je tudi 20-metrska skulptura Severni angel, ki od leta 1998 stoji v britanskem Gatesheadu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button