VideoKultura

V sklopu Cankarjevih torkov spletni koncert dua Ždrale/Bračko

V sklopu programa Cankarjevega doma (CD) Cankarjevi torki bo drevi potekal spletni koncert dua, v katerem sta violinistka, violistka in pevka Jelena Ždrale ter violinist in violist Klemen Bračko. Glasbenika bosta nastopila solo, skupaj pa bosta premierno izvedla kompozicijo 44 krogov, ki jo podpisuje Nino de Gleria.

“V spletni serialki solo/duo/solo tokrat godemo,” napovedujejo v CD. V goste so povabili izkušena glasbenika, ki sta in še sodelujeta v številnih odmevnih zasedbah in projektih, ki so del domače glasbene, pa tudi gledališke, filmske in radijske dediščine ali pa to šele postajajo. V sklopu Cankarjevih torkov se bosta Jelena Ždrale in Klemen Bračko po napovedi spustila tako v improvizacije kot v praizvedbo izvedbo novega dela Nina de Glerie.

Glasbenica je svoj solo nastop komponiranih in improviziranih pesmi za violino, violo in glas poimenovala Ćeif: “Beseda ćeif je arabskega izvora in je tako imenovani turcizem, ki se pojavljajo v bosanskem jeziku, tako knjižnem kot pogovornem. Tolmačen je kot dobra volja, radost, uživanje, gušt in uporabljen za izražanje nekega samovoljnega dejanja, ki nam je v posebno zadovoljstvo, užitek in veselje.”

Pod drugo točko je na spored uvrščena praizvedba kompozicije za violino in violo De Glerie z naslovom 44 krogov. Jelena Ždrale je pojasnila, da je kompozicijo prejela v dar leta 2020 od svojega tesnega prijatelja “za uspešno prevoženih 44 let”, s “solističnim dvojcem” Ždrale/Bračko pa se je ponudila idealna priložnost za njeno praizvedbo.

Komponist Nino de Gleria je dodal: “Skladba naj bi bila šeststavčna. Vsak stavek sem si zamislil kot samostojen planet, medsebojno neodvisen, tako po tonaliteti kot po taktovskem načinu, zvokovnih barvah, duhu in sploh izvoru.” Potrdil je, da ga je zanjo navdahnil rojstni dan prijateljice in ob njem razmišljanje o času.

“Čas je gibljiva podoba negibne večnosti. Kot struna, ki jo brenkneš. Gibanje – mirovanje, spirala – premica? In udejanjati so se mi začele zvočne slike. V tehničnem smislu sem pomislil, da izkoristim naravo godal – prazne strune, s tem pa njene sozveneče višje harmonske tone – alikvote, jih spravim v harmonska razmerja, uporabo lesa, šumov, ki jih daje drgnjenje lipicanske žime ob vibrajočo žico,” je še pojasnil komponist.

Klemen Bračko pa ob nastanku zapisa na spletni strani CD še ni razkril, kaj bo igral. “Naj ostane zavito v tančico skrivnosti in glasba bo povedala svoje,” so sklenili v CD.

Source
STA
Back to top button