Slovenski umetniki v Burkini Faso

Slovenski umetniki v teh dneh v sklopu mednarodnega projekta kreativne moči umetnosti Share gostujejo v Burkini Faso. S plesno-glasbenim solo performansom Zlitje s samim seboj pa Žigan Krajnčan sodeluje tudi na mednarodnem plesnem festivalu In and Out, so sporočili iz Zavoda Exodos Ljubljana.

Zavod Exodos je mednarodno priznana producentska hiša, ki tako med državami kot med umetnostnimi žanri odpira vrata občinstvu, ustvarjalcem in tistim, ki želijo svoj talent razviti, a za to nimajo ustreznih pogojev. Zavod je vključen v večji in dolgoročnejši mednarodni projekt kreativne moči umetnosti Share, ki združuje ducat evropskih, azijskih in afriških partnerjev, katerih cilj je s pomočjo umetnosti okrepiti samozavest posameznikov in skupnosti za nadaljnji razvoj in pridobivanje znanja, piše v sporočilu za javnost.

V prvi vrsti je projekt Share usmerjen k ranljivejšim in spregledanim skupinam; ženskam, otrokom, hendikepiranim in mladim iz socialno šibkejših okolij. Prav tako pa želi projekt vzpostaviti pogoje za kreativno umetnost v državah, kjer so doma odlični umetniki, a žal ni vzpostavljenih produkcijskih pogojev za njihovo ustvarjanje, pojasnjujejo pri Exodosu.

V Burkini Faso v sklopu projekta Share potekata produkcijska in plesna delavnica kot del nastajajoče mednarodne plesne predstave Gregorja Luštka z naslovom I Had a Dream, v mestu Bobo-Dioulasso pa od nedelje do 12. februarja poteka tudi mednarodni plesni festival In and Out, ki je v goste povabil slovenskega koreografa Žigana Krajnčana z njegovo najnovejšo solo predstavo Zlitje s samim seboj. Medgeneracijski in medkulturni dogodek vodi priznani koreograf Aguibua Sanoe.

Pri Exodosu ocenjujejo, da je gostovanje v Burkini Faso “dobra priložnost za sodelovanje in promocijo naše države in kulture”.

Projekt Share sofinancira EACEA – EU izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo, podprlo ga je tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve in Mestna občina Ljubljana. Poleg Luštka in Krajnčana so v Burkini Faso tudi fotograf in video umetnik Borut Bučinel ter producentka in direktorica zavoda Exodos Nataša Zavolovšek.

Source
STA
Back to top button