VideoKultura

Slovenska manjšinska koprodukcija Oče v distribucijo po ZDA

The Match Factory, mednarodni distributer slovenske manjšinske koprodukcije Oče v režiji Srdana Golubovića, je prodal pravice za njeno prikazovanje v ZDA. Film, v katerem protagonista igra Goran Bogdan, bodo tako v prihodnjem desetletju Američani lahko gledali v kinih in preko platform videa na zahtevo, je pisala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska koprodukcija Oče je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu, kjer je tudi osvojila dve nagradi: nagrado občinstva in nagrado ekumenske žirije.

Kasneje je bil film prikazan na številnih festivalih in je doslej prejel tudi več nagrad. Nedavno je denimo na Tržaškem filmskem festivalu prejel nagrado občinstva za najboljši igrani celovečerni film in nagrado CEI (Central European Initiative), Bogdan pa si je za vlogo “junaka našega časa” prislužil tudi nominacijo na Evropskih filmskih nagradah.

Filmska zgodba govori o očetu, ki se v iskanju pravice do vzgajanja svojih otrok peš odpravi na dolgo pot čez Srbijo, da bi svojo pritožbo vložil neposredno pri državnem ministrstvu v Beogradu. Scenarij za koprodukcijo – slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo – sta napisala Srdan Golubović in Ognjen Sviličić. V glavnih vlogah nastopajo Goran Bogdan, Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić in Ajla Šantić.

Pravice za prikazovanje filma so po pisanju Hine doslej že odkupili v Turčiji, Južni Koreji, na Irskem in Cipru, v Veliki Britaniji, Grčiji, Tunisu, Združenih arabskih emiratih, Alžiriji, Egiptu, Iranu, Iraku, Jordaniji, Libanonu in Maroku.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button