Na spletu skupinska razstava po navdihu Nostalgije Tarkovskega

Italijansko razstavišče Treti Galaxie je kuriralo spletno skupinsko razstavo Endless Nostalghia (Neskončna nostalgija). Pri postavitvi so sodelujoči italijanski umetniki navdih iskali v filmu Nostalgija slovitega ruskega režiserja Andreja Tarkovskega, poroča spletni portal Artdaily.

Na razstavi so na ogled dela, ki jih podpisujejo umetniki in umetnici Giorgio Andreotta Calo, Monia Ben Hamouda, Michele Gabriele, Lucia Leuci in Namsal Siedlecki. Njihova naloga je bila, da ustvarijo projekte, ki se navezujejo na lokacije po Italiji, na katerih je Tarkovski (1932-1986) snemal film Nostalgija iz leta 1983. Ta je znan tudi kot njegov predzadnji film, hkrati pa je bil prvi, ki ga je režiser posnel zunaj Sovjetske zveze.

Film z močno avtobiografsko noto Nostalgija je prežet z režiserjevimi občutji bolečine in hrepenenja po domači deželi, podčrtanimi s podobami italijanskih pokrajin, ki spominjajo na rusko podeželje.

Umetnikom in umetnicama, ki so sodelovali na razstavi Endless Nostalghia, je bilo naročeno, naj poskusijo združiti osebno nostalgijo, kot je prikazana v filmu velikega ruskega cineasta, z občutki univerzalne nostalgije, ki ljudi po svetu preveva med osamitvijo zaradi epidemije novega koronavirusa, ko je prepovedano potovati preko meja in obiskati ljubljene kraje.

Projekti umetnikov so tudi ovekovečeni na izbranih lokacijah iz filma, a sicer tam niso na ogled. Serija srebrnih kipcev Trevis Mapons, ki jih podpisuje Namsal Siedlecki, je bila denimo postavljena v termalnih vodah Piazze delle Sorgenti v kraju Bagno Vignoni, medtem ko je bilo delo Lucie Leuci z naslovom Sculpture (Piero) postavljeno v Muzeju Madonne del Parto v kraju Monterchi in je v dialogu s tamkajšnjo znamenito fresko Piera della Francesce.

Razstava je na ogled na spletni strani endlessnostalghia.com, še poroča Artdaily.

Source
STA
Back to top button