VideoKultura

Na spletu razstava ob obletnici napada nemško-italijanskih sil na Jugoslavijo

Ob 80. obletnici napada nemško-italijanskih sil na Jugoslavijo bo danes na ogled virtualna razstava z naslovom Z ognjem in mečem: Italijanska zasedba Jugoslavije 1941-43. Spletna postavitev bo prek 50 panojev in 200 fotografij ponudila zgodovinsko osnovano predstavitev dogajanja pred 80 leti na Primorskem in v takratni Jugoslaviji.

Na uvodnem panoju je zapisano: “Takoj naj poudarimo: prvo odgovornost pekla, v katerem se je znašla država, nosijo napadalci, ki so povzročili vojno vseh proti vsem. Sledil je kaos: osvobodilna vojna proti okupatorjem; državljanska vojna med hrvaškimi ustaši, srbskimi četniki, slovenskimi domobranci, komunističnimi partizani; revolucionarna vojna za oblikovanje socialistične države; krvavo protipartizansko zatiranje; uničenje Judov; genocidarni poskusi na škodo prebivalstva, ki je pripadalo ‘zgrešenemu’ narodu. Res, nič ni zmanjkalo v muzeju grozot.”

Deset sekcij razstave ponuja 200 fotografij, 25 pričevanj in 81 intervjujev z vidnimi raziskovalci tega obdobja: Giancarlom Bertuzzijem, Giulio Caccamo, Štefanom Čokom, Marcom Cuzzijem, Costantinom Di Santejem, Filippom Focardijem, Ericom Gobettijem, Federicom Goddijem, Brunellom Mantellijem, Lucianom Monzalijem, Jožetom Pirjevcem, Guidom Rumicijem, Nevenko Troha ter Annamario Vinci.

Razstava je nastala pod pokroviteljstvom italijanske poslanske zbornice in s podporo Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine, pripravili pa so Državni inštitut Ferruccia Parrija, Deželni inštitut za zgodovino odporništva in sodobnosti v Furlaniji Julijski krajini ter oddelek za družbene in politične vede Univerze v Trstu.

Projekt je vodil Raoul Pupo, nekdanji profesor sodobne zgodovine in zgodovine Julijske krajine na Univerzi v Trstu, ki je razstavo zasnoval v sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico iz Trsta, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Documento – Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba ter s slovenskim zavodom Apis. Kratka spremna besedila so prispevali Giancarlo Bertuzzi, Štefan Čok, Costantino Di Sante, Filippo Focardi, Brunello Mantelli in Raoul Pupo.

Postavitev z italijanskim naslovom A ferro e fuoco bo ob 17. uri na ogled na Youtube kanalu, so sporočili organizatorji.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button