Mineva 120 let od rojstva hollywoodskega zvezdnika Clarka Gabla

Pred 120 leti se je v Ohiu rodil filmski igralec William Clark Gable, ki je na vrhuncu slave veljal za kralja Hollywooda. V svoji skoraj 40 let dolgi karieri je zaigral v več kot 60 filmih. Večini bo verjetno najbolj ostal v spominu po vlogi legendarnega Rhetta Butlerja v filmski uspešnici V vrtincu, v kateri je zaigral z Vivien Leigh.

William Clark Gable se je rodil 1. februarja 1901 v kraju Cadiz v Ohiu. Oče, ki je bil delavec v naftni industriji in je pozneje začel s kmetovanjem, si je želel, da bi sin prevzel kmetijo, vendar pa se je Clark pri 16 letih raje zaposlil v avtomobilskem podjetju Firestone.

Z igranjem je začel najprej na odrskih deskah in v nemih filmih, njegov nastop v broadwayski predstavi The Last Mile pa mu je prinesel pogodbo s studiem Pathe in pozneje s hišo Warner Bros.

V svoji dolgi karieri se je Gable pozneje na platnih pojavljal ob nekaterih najpriljubljenejših igralkah tedanjega časa, kot so bile Joan Crawford, Myrna Loy in Jean Harlow, Lana Turner in Norma Shearer.

Kljub številnim vlogam je najbolj poznan po upodobitvi Rhetta Butlerja v epskem filmu o ameriški državljanski vojni V vrtincu, v katerem je v glavni vlogi zaigral skupaj tudi Vivien Leigh. S to vlogo si je tudi prislužil svojo tretjo nominacijo za oskarja.

Edinega oskarja je prejel leta 1934 za film It Happened One Night, nominiran je bil tudi za vlogo Fletcherja Christiana v filmu Upor na ladji Bounty. Omeniti velja še njegov zadnji film, romantični vestern Neprilagojeni, ki je nastal po scenariju Arthurja Millerja. V filmu je igral ostarelega kavboja, ki se zaljubi v mlado dekle, ki ga je upodobila Marilyn Monroe.

Umrl je 6. novembra 1960 za posledicami srčnega infarkta, še preden je omenjeni film prišel na platna.

Leta 1999 ga je Ameriški filmski inštitut uvrstil na sedmo mesto največjih filmskih zvezdnikov vseh časov.

Source
STA
Back to top button