Svet

Zvezna sodnica zavrnila večino obtožb proti Trumpu zaradi nasilja nad protestniki

Ameriška zvezna sodnica Dabney Friedrich je danes zavrnila večino zahtevkov iz tožbe proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in drugim članom vlade zaradi nasilja nad protestniki junija lani pred Belo hišo. Dovolila pa je nadaljevanje tožbe proti policiji Washingtona in Arlingtona.

Organizacije za državljanske pravice in drugi, ki so vložili tožbe, trdijo, da sta Trump in pravosodni minister Bill Barr skupaj z drugimi voditelji ameriških varnostnih agencij sklenili zaroto za kršenje ustavne pravice do protesta.

Junija lani so varnostne sile pred Belo hišo napadle in razgnale protestnike proti policijskemu nasilju zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu. Takoj nato se je Trump z Barrom in drugimi člani vlade ter novinarskim spremstvom sprehodil do bližnje cerkve in se tam fotografiral s Svetim pismom v roki, nato pa vrnil v Belo hišo.

Trump je v času protestov nenehno spodbujal guvernerje zveznih držav in druge naj bodo bolj odločni in uporabijo silo. Barr je že javno priznal, da se je pred napadom na protestnike sestal z vodji varnostnih agencij na sestanku za “širitev varnostnega obroča” okoli Bele hiše.

Sodnica Dabney Friedrich, ki jo je leta 2017 na položaj imenoval Trump, je sklenila, da ni dokazov o zaroti, obenem pa zvezna zakonodaja vladne uradnike ščiti pred civilnimi tožbami. Dovolila pa je nadaljevanje tožbe proti policiji Washingtona in sosednjega Arlingtona, ki sta prispevali policiste za napad na protestnike.

Direktor kazenskega prava pri organizaciji Odbor odvetnikov za zakonite državljanske pravice Arthur Ago je ocenil, da je sodnica postavila izjemno nevaren precedens glede nasilja države nad državljani. Ni še jasno, ali bo sledila pritožba.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button