Zunanji ministri o pripravah na julijski vrh ob 75. obletnici ustanovitve Nata

Zunanji ministri članic Nata se bodo v Bruslju danes sestali na dvodnevnem zasedanju, ki bo namenjeno pripravam na julijski vrh zavezništva v Washingtonu. Srečanje poteka ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, ministri pa bodo obeležili še 20. obletnico pridružitve sedmih držav, med njimi Slovenije. Znova bodo govorili tudi o podpori Ukrajini.

Tokratno zasedanje zunanjih ministrov bo v znamenju priprav na julijski vrh članic Nata v Washingtonu, ki bo posvečen tudi obeleževanju 75. obletnice ustanovitve severnoatlantskega zavezništva 4. aprila 1949.

Zasedanja se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo na slovesnosti v četrtek skupaj s kolegi obeležila vstop Slovenije in še šestih držav v Nato pred 20 leti v okviru največje širitve v 75-letni zgodovini zavezništva.

V četrtek bo potekalo tudi zasedanje Sveta Nata in Ukrajine, ki se ga bo udeležil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Na programu je še srečanje z zunanjimi ministri štirih indo-pacifiških partnerk Avstralije, Nove Zelandije, Japonske in Južne Koreje ter z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom.

Že danes pa bodo ministri 32-članskega zavezništva po napovedih govorili o delitvi bremen, obrambni in odvračalni drži ter nadaljnji pomoči Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo.

Po navedbah diplomatskih virov naj bi ministri razpravljali tudi o sto milijard evrov težkem skladu za vojaško podporo Ukrajini, ki ga je predlagal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Končno odločitev o tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij sicer pričakovati na vrhu Nata v Washingtonu.

Back to top button