AktualnoSvet

Zunanji ministri EU o Ukrajini in Navalnem

Zunanji ministri EU bodo danes virtualno razpravljali o razmerah v Ukrajini, ki se sooča s krepitvijo navzočnosti ruskih sil na svojih mejah. Pogovorili se bodo tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrijem Kulebo. Prav tako bodo govorili o vse slabšem zdravstvenem stanju zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

EU je v nedeljo izrazila globoko zaskrbljenost zaradi poročil o zdravstvenem stanju Navalnega in ruske oblasti pozvala, naj mu zagotovijo takojšen dostop do zdravnikov, ki jim zaupa. Poudarila je tudi, da so ruske oblasti odgovorne za varnost in zdravje Navalnega v kazenski koloniji.

Pričakovati je, da bo Češka odprla tudi vprašanje zapleta z Rusijo. Moskva je v nedeljo najavila izgon 20 čeških diplomatov, potem ko je Češka izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014.

Na dnevnem redu zasedanja, ki se ga bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, je še vrsta tem, na primer zaskrbljujoče razmere v Etiopiji, sprejetje novih sankcij proti odgovornim za vojaški udar in represijo v Mjanmaru, kriza v Gruziji ter pogajanja o iranskem jedrskem sporazumu.

Med njimi ni razprave o Zahodnem Balkanu, sicer predvidene za ta mesec, ker so jo preložili na maj. V Bruslju zatrjujejo, da je edini razlog sprememba narave srečanja. Ker bo to tokrat virtualno namesto fizično, so razpravo preložili, saj da si ta pomembna tema zasluži fizično srečanje.

V minulem tednu je sicer dvignilo veliko prahu poročanje medijev o neuradnem diplomatskem dokumentu o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga slovenski premier Janez Janša predal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Po neuradnih navedbah se razprave o tem danes ne pričakuje.

Source
STA
Back to top button