Zunanji ministri EU o Rusiji, na videopovezavi z Blinknom

Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o odnosih z Rusijo po ponesrečenem obisku visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella v Moskvi. V odziv na prijetje in obsodbo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je pričakovati politični dogovor o pripravi novih sankcij proti Kremlju.

Borrell je po obisku v Moskvi, med katerim je Kremelj izgnal tri evropske diplomate, unijo pa označil za nezanesljivo partnerico, napovedal, da bo pripravil konkretne predloge za nove sankcije proti Rusiji, ki da očitno zavrača konstruktiven dialog.

Članice sicer nimajo enotnega mnenja glede drže do Rusije. Vzhodne in baltske države se zavzemajo za oster pristop, Italija, Grčija in Ciper so med najpopustljivejšimi, Nemčija in Francija pa sta nekje vmes in se zavzemata za dialog. Rusija bo marca tudi na dnevnem redu vrha unije.

Ministri, med njimi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, bodo obravnavali še vrsto tem, med njimi pobudo strateški kompas za krepitev skupnega delovanja na področju varnosti in obrambe, Hongkong ter razmere v Mjanmaru po vojaškem udaru.

Poleg tega bodo po videopovezavi opravili tudi prvo razpravo o čezatlantskih odnosih z novim državnim sekretarjem ZDA Anthonyjem Blinknom. Med pričakovanimi temami pogovora se omenjajo Kitajska, Rusija, Iran, podnebje, covid-19, Bližnji vzhod in multilateralizem.

Source
STA
Back to top button