AktualnoSvet

Zunanji ministri EU o naraščajočih napetostih v odnosih z Rusijo

Zunanji ministri EU danes virtualno razpravljajo o naraščajočih napetostih v odnosih z Rusijo. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je opozoril na zaskrbljujoče zdravstveno stanje zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, diplomatski spor Prage in Moskve ter nevarno krepitev ruskih sil na ukrajinski meji.

EU je v nedeljo izrazila globoko zaskrbljenost zaradi poročil o zdravstvenem stanju Navalnega in ruske oblasti pozvala, naj mu zagotovijo takojšen dostop do zdravnikov, ki jim zaupa. Poudarila je tudi, da so ruske oblasti odgovorne za varnost in zdravje Navalnega v kazenski koloniji.

To sporočilo je Borrell ponovil danes pred začetkom virtualnega zasedanja zunanjih ministrov unije. Pri tem je opozoril tudi na zelo nevarno krepitev ruskih sil na ukrajinski meji in izpostavil poziv Moskvi, naj jih umakne. “Odnosi z Rusijo se ne izboljšujejo, napetosti naraščajo,” je dejal.

Izpostavil je tudi pričakovanje, da bo Češka poročala o diplomatskem sporu z Rusijo. Moskva je v nedeljo najavila izgon 20 čeških diplomatov, potem ko je Češka izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014.

Predviden je tudi enourni pogovor z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrijem Kulebo. Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je v videoposnetku pred zasedanjem spomnil, da se je s Kulebo nedavno sestal v Kijevu, ter napovedal, da bo EU posredovala sporočilo neomajne podpore ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine.

Iz desnosredinske politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), pa je danes prišel poziv, naj evropski poslanci na plenarnem zasedanju prihodnji teden razpravljajo tudi o krepitvi ruskih sil na ukrajinski meji.

“Skupna dolžnost Evrope je, da potrdi podporo Ukrajini. Od predsednikov Evropske komisije in Evropskega sveta bi želeli slišati, kako namerava EU to storiti,” je dejala evropska poslanka Sandra Kalniete MEP, ki je v skupini EPP pristojna za zunanjo politiko.

Na dnevnem redu zasedanja zunanjih ministrov je sicer danes še vrsta tem, na primer zaskrbljujoče razmere v Etiopiji, sprejetje novih sankcij proti odgovornim za vojaški udar in represijo v Mjanmaru, kriza v Gruziji ter pogajanja o iranskem jedrskem sporazumu.

Med njimi ni razprave o Zahodnem Balkanu, sicer predvidene za ta mesec, ker so jo preložili na maj. V Bruslju zatrjujejo, da je edini razlog sprememba narave srečanja. Ker bo to tokrat virtualno namesto fizično, so razpravo preložili, saj da si ta pomembna tema zasluži fizično srečanje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button