AktualnoSvet

Zunanji in obrambni ministri Nata o pripravah na vrh in Belorusiji

Zunanji in obrambni ministri zveze Nato bodo danes na virtualnih zasedanjih razpravljali o pripravah na vrh zavezništva, ki bo 14. junija v Bruslju. V Natu med temami izpostavljajo Afganistan, dogajanje v Ukrajini in Belorusiji ter načrtovano reformo zavezništva do leta 2030, ki predvideva krepitev skupnega proračuna.

Ministri se bodo osredotočili na priprave na vrh, je v ponedeljek napovedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, ki je ob tem znova izpostavil, da je to prelomen trenutek za zavezništvo in skupno varnost ter da v vse bolj konkurenčnem in nepredvidljivem svetu potrebujemo čezatlantsko enotnost.

V Natu med ključnimi izzivi izpostavljajo destabilizacijske dejavnosti Rusije, grožnjo terorizma, sofisticirane kibernetske napade, vzpon Kitajske in varnostne posledice podnebnih sprememb.

V povezavi z načrtovano reformo, imenovano pobuda Nato 2030, je generalni sekretar dejal, da so se zaveznice posvetovale tesno in konstruktivno ter da je še nekaj dela, a da se strinjajo, da so potrebne ambiciozne in daljnosežne odločitve.

Eden temeljnih in najbolj občutljivih delov reforme je krepitev skupnega proračuna za odvračanje in obrambo. Stoltenberg je danes ponovil, da zaveznice za skupno obrambo morajo nameniti več denarja, in to skupaj. To tudi posreduje močno sporočilo enotnosti in odločenosti.

Najprej bodo popoldne zasedali zunanji ministri, nato pa obrambni. Predvidena je tudi udeležba slovenskih ministrov za zunanje in obrambne zadeve, Anžeta Logarja in Mateja Tonina.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button