Zunanja ministra ZDA in Kitajske danes na prvem srečanju na Aljaski

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in kitajski zunanji minister Wang Yi se bosta danes sestala na Aljaski. To bo prvo srečanje med ameriško administracijo in kitajsko vlado na visoki ravni od nastopa mandata predsednika ZDA Joeja Bidna.

Na pogovorih, ki bodo potekali na pol poti med Washingtonom in Pekingom – v Anchoragu na Aljaski, bosta sodelovala tudi svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan in kitajski državni svetnik Yang Jiechi.

Po napovedih Washingtona bo ameriška stran na pogovorih s kitajsko delegacijo izrazila zaskrbljenost nad ravnanjem z ujgursko manjšino v Xinjiangu, zmanjševanjem demokratičnih pravic v Hongkongu in vse agresivnejšo politiko Pekinga do Tajvana.

Med mandatom Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa so odnosi med ZDA in Kitajsko padli na najnižjo raven od ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama leta 1979.

Peking novi ameriški administraciji ponuja nov začetek, vendar pri tem postavlja pogoje, med drugim končanje trgovinske vojne in prenehanje vmešavanja v kitajske notranje zadeve.

Bidnova vlada na splošno podpira trd pristop do Kitajske, ki ga je uvedel prejšnji predsednik Trump, vendar pušča odprta vrata za sodelovanje pri vprašanjih skupnega interesa, kot so podnebne spremembe.

Blinken na Aljasko prihaja po obisku Japonske in Južne Koreje, kjer je bilo ravnanje Kitajske v regiji prav tako visoko na dnevnem redu pogovorov.

Source
STA
Back to top button