Znižanje davkov v ospredju predloga proračuna Italije za prihodnje leto

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes v Rimu predstavila predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem njena skrajno desna vlada največ pozornosti namenja znižanju davkov in spodbudam za vrnitev žensk na delo po rojstvu otrok. Ukrepi predvidevajo tudi podporo družinam z nizkimi in srednjimi dohodki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Meloni je predlog proračuna zelo resen in realističen, sredstva pa usmerja v glavne prednostne naloge, povezane z “zaščito kupne moči družin”. Financirali naj bi ga s 15,7 milijarde dodatnega dolga in nedoločenim zmanjšanjem porabe.

“Proračun je skupaj vreden nekaj manj kot 24 milijard evrov, pri čemer 16 milijard predstavljajo dodatni prihodki (iz naslova primanjkljaja), preostanek pa zmanjšanje porabe,” je pojasnila premierka.

Predlog vključuje obnovitev znižanja prispevkov za tiste, ki zaslužijo manj kot 35.000 evrov na leto. To bo vlado v Rimu stalo približno deset milijard evrov, okoli 14 milijonom Italijanom pa bo povprečno navrglo po 100 evrov na mesec. Obenem bodo tisti, ki zaslužijo do 28.000 evrov letno, deležni 23-odstotne in ne več 25-odstotne davčne stopnje.

Vodja skrajno desne vlade je ob tem napovedala tudi večjo podporo zaposlenim materam. Kot je dejala, bodo ženske z vsaj dvema otrokoma oproščene plačila prispevkov za socialno varnost. Obljubila je tudi brezplačni vrtec od drugega otroka naprej.

“Želimo odpraviti prepričanje, da je rojstvo otrok odvračanje od dela,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejala Meloni.

Poleg tega bodo podjetja, ki zaposlujejo matere, mlade in tiste, ki so bili prej upravičeni do državljanskega dohodka, plačevala nižji davek na dobiček. Dodatne tri milijarde evrov naj bi investirali tudi v zdravstvo.

Back to top button