ZN zaskrbljeni glede izraelskega spoštovanja vojnih zakonov v Gazi

Izrael med vojno v Gazi ni ustrezno zaščitil civilistov pri uporabi natančno vodenih bomb, je danes opozoril urad ZN za človekove pravice. Pri tem je izrazil zaskrbljenost glede spoštovanja vojnih zakonov spričo večkratne uporabe izraelskih bomb na gosto poseljenem območju Gaze. Izrael je poročilo zavrnil kot pristransko.

Urad ZN za človekove pravice je v danes predstavljenem poročilu opozoril, da uporaba vodenih bomb s strani izraelske vojske na gosto poseljenem območju palestinske enklave kaže na ponavljajoče se kršitve vojnih zakonov.

V poročilu so izpostavili šest izraelskih napadov na območju Gaze med 9. oktobrom in 2. decembrom lani, v katerih je bilo ubitih najmanj 218 ljudi. V njih naj bi Izrael uporabil bombe tipa GBU-31, GBU-32 in GBU-39, ki lahko prebijejo beton in uničijo več nadstropij stavbe.

Uporabili so jih za napade na stanovanjske objekte, šolo, begunsko taborišče in tržnico, “kar je povzročilo veliko smrtnih žrtev med civilisti in obsežno uničenje civilnih objektov, kar vzbuja resne pomisleke glede vojnih zakonov, načel razlikovanja, sorazmernosti in previdnosti”, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Zahteva, da se sredstva in metode vojskovanja izberejo tako, da se izognejo civilni škodi ali jo vsaj ohranijo čim nižjo, je bila med izraelskim bombardiranjem očitno sistematično kršena,” je dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk, ki je v Ženevi danes predstavil poročilo z naslovom Neselektivni in nesorazmerni napadi med konfliktom v Gazi”.

Poročilo je bilo kritično tudi do oboroženih palestinskih skupin, ki Izrael obstreljujejo z raketami, s čimer ogrožajo civiliste.

Izrael je urad ZN za človekove pravice, kot je to v preteklosti že večkrat storil, obtožil protiizraelskega stališča. Izraelsko veleposlaništvo v Ženevi je v izjavi navedlo, da se Izrael bori proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas in drugim oboroženim skupinam, ne pa proti civilnemu prebivalstvu. Hamas pa se namenoma skriva med civilisti, da bi povzročil čim večjo škodo, je povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Hamasov napad na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih skoraj 1200 ljudi, večinoma civilistov, je sprožil krvavo vojno v Gazi. Hamas je pri tem zajel tudi 251 talcev, od katerih jih 116 ostaja v Gazi, čeprav izraelska vojska trdi, da jih je 41 mrtvih.

V izraelski povračilni ofenzivi je bilo po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi doslej ubitih najmanj 37.396 ljudi, večinoma civilistov.

Back to top button