AktualnoSvet

ZN za socialno pravičnost v digitalni ekonomiji

Svetovni dan socialne pravičnosti, 20. februar, letos poziva k socialni pravičnosti v digitalni ekonomiji. Poudarja pomen dialoga med državami, posameznimi institucijami ZN in drugimi deležniki pri ukrepih, s katerimi bi zmanjšali razlike v digitalni razvitosti, zagotovili ustrezne delovne pogoje in zaščitili delavske in človekove pravice.

 

Zaradi pandemije covida-19 številni delajo od doma, digitalna ekonomija pa se je še okrepila. A razlike med razvitimi državami in državami v razvoju so postale še bolj očitne, zlasti ko gre za vprašanje dostopnosti do opreme, menijo Združeni narodi (ZN).

V Sloveniji je bilo do pojava koronavirusa po navedbah Inšpektorata RS za delo registriranega malo dela na domu, in sicer za nekaj sto delavcev na leto, ob epidemiji pa so delodajalci začeli množično pošiljati delavce na delo na domu. V preteklem letu je tako delalo nekaj sto tisoč delavcev. Po sprejetju interventne zakonodaje, ki predvideva obveščanje o delu na domu po spletu na portalu SPOT, pa je v decembru lani in januarju letos na tak način delo na domu prijavilo več kot tisoč delodajalcev za več kot 40.000 delavcev.

Platforme za delo na daljavo po navedbah ZN na eni strani omogočajo nadaljnje delo in nudijo številne prednosti tudi ranljivim, kot so ženske, osebe z oviranostmi, mladi in migranti. Po drugi strani pa imajo tudi svoje šibkosti. Delo in plačilo sta manj redna, lahko je ogrožena pravica delavcev do ustreznih delovnih pogojev, socialne zaščite in primernega življenjskega standarda, prav tako pa tudi njihova pravica do sodelovanja v sindikatih, so izpostavili.

Podjetja, ki delujejo na tradicionalen način, se soočajo z nelojalno konkurenco različnih platform, med katerimi nekatere niso klasično obdavčene. Prav tako nimajo drugih obvez, ki se nanašajo denimo na spoštovanje pravic delavcev.

Izziv, s katerim se srečujejo, so nadalje sredstva, potrebna za digitalno preobrazbo, in v nekaterih delih sveta, zlasti na jugu, tudi nezadostna digitalna infrastruktura.

V nekaterih državah so se lotili naslavljanja problemov, povezanih z delovnimi pogoji na digitalnih platformah. Toda po mnenju ZN sta glede na to, da delovanje teh platform lahko zadeva ureditve več držav, nujna dialog in koordiniranje na mednarodni ravni. Prav tako je ključno javno predstavljanje pomena, ki ga ima dialog med deležniki na nacionalni, regionalni in mednarodni ravni, so pozvali.

Generalna skupščina ZN je 20. februar razglasila za svetovni dan socialne pravičnosti leta 2007.

Source
STA
Back to top button