ZN: Prebivalci Gaze februarja prejeli pol manj pomoči kot januarja

Količina pomoči, ki so jo ta mesec prejeli prebivalci Gaze, se je v primerjavi z januarjem prepolovila, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v enklavi je medtem po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva naraslo na več kot 29.800.

“Februarja je bilo v primerjavi z januarjem zabeleženo 50-odstotno zmanjšanje humanitarne pomoči, ki je prispela v Gazo,” je na omrežju X zapisal Lazzarini. Poudaril je, da bi se morala količina pomoči znatno povečati, če bi hoteli zadostiti potrebam dveh milijonov Palestincev v Gazi.

Po njegovih besedah so ovire, ki stojijo na poti povečanja, pomanjkanje politične volje, redno zapiranje mejnih prehodov v Gazi, ogrožena varnost zaradi vojaških dejavnosti in propad civilnega reda na območju. Ob tem je ocenil, da sta prekinitev ognja in odprava izraelskega obleganja edino, kar lahko omogoči prihod zadostne količine pomoči v enklavo.

Po podatkih Združenih narodov je ta mesec v Gazo povprečno na dan prispelo zgolj 98 tovornjakov s humanitarno pomočjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem je v ponedeljek generalni sekretar ZN Antonio Guterres opozoril, da bi načrtovana izraelska kopenska ofenziva na Rafo programom pomoči zadala smrtni udarec.

Število smrtnih žrtev v Gazi je medtem naraslo na 29.878, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Dodalo je, da je bilo od 7. oktobra, ko so v Gazi izbruhnili spopadi, skupno ranjenih 70.215 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medijski urad palestinskega islamističnega gibanja Hamas je ob tem v ponedeljek Izrael obtožil izvajanja napadov na palestinske civiliste, čeprav je Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) državi naložilo, da mora sprejeti ukrepe za njihovo zaščito.

Po navedbah urada je v mesecu dni od odločitve ICJ izraelska vojska ubila najmanj 3535 civilistov, od tega 1730 otrok in 12 novinarjev. Poleg tega je bilo v tem času ranjenih 4246 ljudi, uničenih 17 vladnih ustanov ter poškodovanih 11 šol in univerz, navaja spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

Back to top button