ZN potrebujejo za pomoč Afganistanu pet milijard dolarjev

Združeni narodi so danes objavili, da bodo za zagotovitev humanitarne pomoči za Afganistan letos potrebovali rekordnih pet milijard ameriških dolarjev (4,5 milijarde evrov). Država je na robu humanitarne katastrofe, s pomočjo pa ji želimo zagotoviti prihodnost, je sporočil generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Martin Griffiths.

 

 

Poudaril je, da bodo 4,4 milijarde dolarjev (3,9 milijarde evrov) potrebovali za pomoč in podporo 22 milijonom ljudi ali več kot polovici prebivalcev v Afganistanu. To je največ sredstev, k zbiranju katerih so Združeni narodi doslej pozvali donatorje za samo eno državo. Dodatnih 623 milijonov dolarjev pa potrebujejo za pomoč 5,7 milijona afganistanskim beguncem v petih sosednjih državah. Največ jih je v Iranu in Pakistanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odkar so skrajni islamistični talibani avgusta lani prevzeli oblast v Afganistanu, se je država znašla v finančnem kaosu z naraščanjem inflacije in brezposelnosti. Državo je lani prizadela tudi najhujša suša v več desetletjih.

Griffiths je na današnji novinarski konferenci v Ženevi poudaril, da brez pomoči za Afganistan ne bo prihodnosti, saj bo zavladala lakota, ljudje bodo umirali in bodo v stiski ter bo prišlo do nadaljnjih množičnih izseljevanj. Ljudje bodo izgubili upanje, “da bo njihova država zdaj in v kratkem njihov dom in podpora”, je dejal.

S sredstvi bodo humanitarnim agencijam omogočili okrepitev pomoči v hrani in podpore v kmetijstvu, zdravstveni oskrbi, zdravljenju podhranjenosti, postavitvi zasilnih bivališč, zagotavljanja dostopa do pitne vode in sanitarij, zaščite in izobraževanja.

Griffiths je ob tem zagotovil, da bodo sredstva nakazali neposredno okoli 160 nevladnim organizacijam in agencijam ZN na terenu in da torej ne bodo šla preko talibanskih oblasti. Na ta način ne bodo kršili mednarodnih sankcij, katerih namen je izolacija talibanskega režima.

Po ocenah ZN bo letos akutna podhranjenost v Afganistanu prizadela 4,7 milijona ljudi, od tega 1,1 milijona otrok, še poroča AFP.

Source
STA
Back to top button