ZN: Palestinci v Gazi živijo v popolni in vse hujši grozi

Palestinci v Gazi živijo v popolni in vse hujši grozi, je danes dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk in znova pozval k premirju med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Türk je na novinarski konferenci v Ženevi opozoril tudi na porast rabe sile izraelskih sil in naseljencev na zasedenem Zahodnem bregu.

Türk je medijem pred prihajajočim svetovnim dnem človekovih pravic sporočil, da bi morala celotna mednarodna skupnost enoglasno in nemudoma pozvati k premirju na območju Gaze, ki jo izraelske sile oblegajo in napadajo skoraj dva meseca.

Avstrijski diplomat je ravnanje Izraela v Gazi označil kot kolektivno kaznovanje civilistov za napad Hamasa in drugih palestinskih oboroženih skupin na Izrael 7. oktobra.

Ljudje v Gazi se odtlej vsakodnevno soočajo s smrtjo, uničenjem in pomanjkanjem najosnovnejših dobrin. “Palestinci v Gazi živijo v popolni in vse hujši grozi,” je še povedal.

V času, ko se krepijo strahovi o širitvi bolezni in lakote, je dobava humanitarne pomoči prebivalstvu znova tako rekoč prekinjena, je na novinarki konferenci nekaj dni po izteku enotedenskega dogovora o prekinitvi ognja v Gazi dejal Türk.

“Katastrofalne razmere, ki se odvijajo v Gazi, je bilo mogoče v celoti predvideti in preprečiti. Moji humanitarni kolegi so razmere opisali kot apokaliptične,” je dodal.

Avstrijec, ki je funkcijo visokega komisarja prevzel oktobra lani, je izpostavil tudi krizo človekovih pravic na zasedenem Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu, kjer da izraelske sile krepijo “nepotrebno ali nesorazmerno, celo militarizirano” rabo sile, naseljenci pa nasilno preganjajo palestinske skupnosti, za kar ne odgovarjajo.

V tej luči je izpostavil še porast sovražnega govora predstavnikov izraelskih oblasti in Hamasa. “Zgodovina nam je pokazala, kam lahko takšen jezik pripelje,” je opozoril Türk in dodal, da bi sodišča lahko tak govor opredelila kot hujskanje k zločinom.

Edini način za končanje trpljenja je končati izraelsko okupacijo in doseči rešitev dveh držav, je še povedal pred svetovnim dnevom človekovih pravic, ki ga obeležujemo 10. decembra.

Na novinarski konferenci je visoki komisar izrazil še zaskrbljenost nad razmerami v Mjanmaru, Sudanu, Ukrajini in drugod, kjer prihaja do kršitev človekovih pravic.

Back to top button