ZN imenovali neodvisno komisijo za oceno dela UNRWA

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes imenoval neodvisno komisijo, ki bo ocenila delo agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) in odziv na obtožbe proti več njenim uslužbencem, da so sodelovali v napadih Hamasa na Izrael. Španija je medtem napovedala dodatna sredstva za UNRWA, ki ji je več držav odtegnilo podporo.

Komisijo bo vodila nekdanja francoska zunanja ministrica Catherine Colonna v sodelovanju s tremi raziskovalnimi inštituti na Švedskem, Norveškem in Danskem, so zapisali Združeni narodi v sporočilu za javnost.

Cilj preiskave je ugotoviti, ali “agencija dela vse, kar je v njeni moči, da zagotovi svojo nevtralnost in se odzove na obtožbe o resnih kršitvah”, so navedli po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Komisija bo morala do konca marca generalnemu sekretarju ZN Guterresu predložiti vmesno poročilo, konec aprila pa končno poročilo, po potrebi s priporočili za “izboljšanje in krepitev” vzpostavljenih mehanizmov za delovanje agencije.

Ta neodvisna ocena bo potekala vzporedno z notranjo preiskavo Združenih narodov, ki se je začela januarja po obtožbah zoper dvanajst uslužbencev UNRWA, poroča AFP.

UNRWA se je znašla v središču polemik, potem ko je Izrael agencijo obtožil, da je 12 njenih uslužbencev sodelovalo pri napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih skoraj 1200 ljudi, večinoma civilistov.

Kakih 15 zahodnih držav, med njimi ZDA, Velika Britanija in Nemčija, je spričo obtožb začasno ustavilo financiranje agencije, medtem ko ga nekatere druge države nadaljujejo.

Španija je tako danes napovedala, da bo UNRWA podprla z dodatnimi 3,5 milijona evrov. S tem naj bi zagotovili, da lahko ta “nepogrešljiva organizacija” kratkoročno ohrani svoje dejavnosti, je pred odborom za mednarodno sodelovanje v spodnjem domu španskega parlamenta pojasnil zunanji minister Jose Manuel Albares.

Kot je dejal, je o tem že v petek obvestil vodjo UNRWA Philippa Lazzarinija. Razmere na območju Gaze so po ministrovih besedah obupne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lazzarini se medtem mudi na obisku v zalivskih državah, kjer išče podporo za delovanje UNRWA. Danes je obiskal Združene arabske emirate in Katar.

Kot je zapisal na družbenem omrežju X, se je v Abu Dabiju pogovarjal z zunanjim ministrom Šejkom Abulahom bin Zajedom al Nahjanom o pomembni vlogi UNRWA pri ohranjanju stabilnosti v regiji in zagotavljanju pomoči za dva milijona ljudi v Gazi.

O zaskrbljujočem razvoju dogodkov v regiji in vlogi UNRWA v Gazi je Lazzarini razpravljal tudi z najvišjimi predstavniki Katarja, pri čemer je pozval k nadaljnji podpori agencije ZN. Lazzarini bo po poročanju agencije Reuters v nadaljevanju obiskal še Kuvajt.

UNRWA je po začasni ustavitvi financiranja več držav opozorila, da bo morala zaradi zmanjšanja sredstev do konca meseca najverjetneje ustaviti delovanje v Gazi in širši regiji.

Back to top button