SvetGospodarstvo

Zelena luč za gradnjo plinovoda Severni tok 2 v nemških vodah

Nemška zvezna agencija za pomorstvo in hidrografijo BSH je danes prižgala zeleno luč za izgradnjo dva kilometra dolgega odseka plinovoda Severni tok 2 v nemških vodah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

BSH je dovoljenje za gradnjo plinovoda Severni tok 2 na morskem dnu nemške ekskluzivne ekonomske cone izdala januarja, a se takrat z deli ni začelo. Za obdobje do konca maja so ga s pomočjo pravnih postopkov zaustavile nekatere nemške okoljevarstvene organizacije, ki so se sklicevale na tam počivajoče ptice selivke, navaja dpa.

Z gradbenimi deli pa se lahko začne konec maja in nadaljuje do konca septembra, ko to ne bo vplivalo na občutljiva obdobja počivanja ptic selivk, je zdaj odločila agencija. Kot je pojasnila, je ta ureditev potrebna za položitev dveh kilometrov cevovoda na morskem dnu nemške ekskluzivne ekonomske cone, kot si je zamislil razvijalec.

Plinovod Severni tok 2, preko katerega se bo Evropa oskrbovala z ruskim zemeljskim plinom, je večinoma že dokončan. Trenutno ga gradijo še v danskih vodah, a se dela bližajo koncu, navaja dpa.

Plinovod bo podvojil količino ruskega zemeljskega plina, ki v Nemčijo priteče prek Baltskega morja. Na ta način bi si Nemčija v obdobju, ko se poslavlja od premoga in jedrske energije, lahko zagotovila ugodno oskrbo z energenti.

Kritiki z ZDA na čelu medtem trdijo, da bo plinovod povečal odvisnost Evrope od Rusije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button