ZDA zavračajo obtožbe o sodelovanju pri izraelskem napadu v Damasku

ZDA niso imele nič z napadom v Damasku, je danes novinarjem v Washingtonu zatrdil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby in iranske obtožbe označil za nesmiselne. Predsednik ZDA Joe Biden pa je izrazil sožalje zaradi smrti humanitarnih delavcev v izraelskem napadu na Gazo.

Izraelski zračni napad na iranski konzulat v prestolnici Sirije je v ponedeljek zahteval 13 življenj, med mrtvimi pa sta dva generala in še pet članov vplivne iranske revolucionarne garde. Iran je napad ostro obsodil in Izraelu zagrozil z odgovorom. Napad je med drugim obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

“Mi z napadom v Damasku nismo imeli nič in nismo bili vpleteni na noben način,” je dejal Kirby, ki pa napada na diplomatsko predstavništvo suverene države ni obsodil. Iranski zunanji minister je pred tem Američanom pripisal odgovornost za napad, kar bo verjetno slišati tudi na današnji izredni seji Varnostnega sveta ZN, posvečeni napadu.

Napad je povzročil jezne odzive proti Izraelu in ZDA na Bližnjem vzhodu, ogorčenje mednarodne javnosti pa je sprožil tudi izraelski zračni napad na skupino humanitarnih delavcev iz organizacije slavnega španskega kuharja organizacije World Central Kitchen Joseja Andresa, ki pomaga prebivalcem Gaze s hrano.

“Predsednik Biden je poklical Joseja Andresa in mu izrazil sožalje po smrti sedmih humanitarnih delavcev njegove organizacije. Dejal mu je, da bo Izraelu dal jasno vedeti, da mora zaščititi humanitarne delavce,” je novinarjem glede ponedeljkovega napada povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Back to top button