ZDA v ZN odstopile od vsiljevanja sankcij proti Iranu

Predstavnik ZDA v Združenih narodih Richard Mills je v četrtek obvestil Varnostni svet ZN, da ZDA odstopajo od stališča prejšnje vlade Donalda Trumpa o avtomatični vrnitvi vseh sankcij ZN proti Iranu zaradi kršenja določil jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Trump je leta 2018 enostransko odstopil od jedrskega sporazuma in začel uvajati sankcije proti Iranu. Pred iztekom mandata je hotela njegova vlada pri ZN izsiliti stališče, da je Iran prekršil sporazum, ki da več ne velja in da se avtomatično vrnejo vse sankcije ZN, ki so bile uvedene pred sporazumom.

V ZN tega ameriškega stališča ob dejstvu, da so bile ZDA tiste, ki so prekršile sporazum, niso vzeli resno, nova vlada predsednika Josepha Bidna pa je od tega sedaj tudi uradno odstopila.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v četrtek na konferenci z evropskimi podpisnicami sporazuma – Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo – zagotovil, da so se ZDA pripravljene pogovarjati z Iranom o vrnitvi obeh držav k sporazumu.

Problem je le še v tem kdo bo prej popustil. ZDA zahtevajo, da se Iran najprej vrne k sporazumu, Iran zahteva naj ZDA najprej odpravijo enostranske sankcije.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button