ZDA uvedle sankcije proti ukrajinskemu oligarhu Igorju Kolomojskemu

ZDA so zaradi obtožb o korupciji in spodkopavanju demokracije uvedle sankcije proti ukrajinskemu milijarderju Igorju Kolomojskemu. Sankcije zajemajo prepoved vstopa v ZDA zanj in njegovo ožjo družino.

State Depatment se je za sankcije odločil, ker bi naj Kolomojski leta 2014 in 2015 kot regionalni guverner izkoriščal svoj politični vpliv za osebno korist.

Ukrajinec je tudi nekdanji lastnik nekdanje največje zasebne banke v državi PrivatBank, ki so jo nacionalizirali, potem ko so ga obtožili, da je z računov ukradel 5,5 milijarde dolarjev.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je ob najavi sankcij še izrazil zaskrbljenost nad njegovimi prizadevanji za spodkopavanje demokratičnih procesov in ustanov, ki da se nadaljujejo in ogrožajo prihodnost Ukrajine.

Kolomojski je bil omenjen v odmevnem škandalu bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je pritiskal na Ukrajino, da mu pred volitvami 2020 pomaga s preiskavo demokrata Joeja Bidna, za kar ga je doletela prva ustavna obtožba.

Kolomojski se je srečal s Trumpovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem, da bi mu uredil sestanek s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim. Do sestanka nato ni prišlo in Giuliani je kasneje kritiziral Kolomojskija, tesnega zaveznika predsednika Zelenskega.

Source
sta.si
Back to top button