ZDA uvedle nove sankcije v povezavi z Iranom

Ameriško finančno ministrstvo je danes objavilo nove sankcije proti posameznikom in organizacijam v Iranu, Hongkongu, Kitajski in Venezueli v povezavi z iranskimi programi brezpilotnih letal in raketnih izstrelkov. Ameriške sankcije so uvedene proti 11 posameznikom, osmim organizacijam in ladji, je sporočilo finančno ministrstvo ZDA.

Iransko brezobzirno širjenje uničujočih brezpilotnikov in drugega orožja podaljšuje številne konflikte v regiji in po svetu,” je izjavil namestnik finančne ministrice ZDA za terorizem in finančno obveščanje Brian Nelson.

Nove ameriške sankcije so za Washington sprejete v zadnjem trenutku, saj je danes potekla veljavnost prepovedi iranskega trgovanja z raketnimi izstrelki in brezpilotniki, ki jo je uvedla resolucija Varnostnega sveta ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je že v torek opozorila, da Iranu od 18. oktobra naprej več ni potrebno prositi za dovoljenje za transferje raketnih izstrelkov in brezpilotnikov v Iran in iz Irana.

Iztek veljavnosti omenjenih sankcij je predvidel jedrski sporazum, ki ga je ameriška vlada predsednika Baracka Obame po maratonskih pogajanjih skupaj z drugimi velikimi svetovnimi igralci, kot so ZN, EU in Rusija, sprejela z Iranom leta 2015.

Donald Trump je leta 2018 ZDA od sporazuma enostransko umaknil in začel uvajati dodatne sankcije proti Iranu, vendar pogodba kar zadeva ZN in Varnostni svet velja. Predsednik Joe Biden se je želel vrniti k sporazumu iz leta 2015, vendar to ni uspelo.

Kmalu po najavi sankcij so ZDA skupaj z Varnostno pobudo proti širjenju orožja za množično uničenje (PSI) podale izjavo za nadaljevanje sankcij, pod katero se je skupaj podpisalo 46 držav, med njimi tudi Slovenija.

PSI je bila ustanovljena leta 2003 na pobudo takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega in zajema 105 držav, med njimi tudi Rusijo.

Izjava sporoča, da iranski raketni program ostaja ena največjih groženj proti širitvi orožja za množično uničenje. “Iran ima največje zaloge balističnih izstrelkov na Bližnjem vzhodu, posredovanje njegovih raketnih izstrelkov in brezpilotnikov pa ogroža mednarodno stabilnost,” pravi izjava.

Dodaja, da je bila resolucija Varnostnega sveta 2231 iz leta 2015 sprejeta po potrditvi jedrskega sporazuma v pričakovanju, da bo Iran sprejel potrebne ukrepe za obnovo zaupanja v izključno miroljubno naravo svojega jedrskega programa. “To se ni zgodilo,” poudarja izjava in podpisane države se zavezujejo, da bodo nadaljevale s sankcijami.

Poleg ZDA in Slovenije so pod izjavo zapisane med drugim še Bahrajn, Belgija, Kanada, Kolumbija, Hrvaška, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Izrael, Japonska, Črna Gora, Maroko, Nova Zelandija, Južna Koreja, Španija, Ukrajina in Velika Britanija.

Back to top button