ZDA ustavile prodajo orožja Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom

Vlada predsednika ZDA Josepha Bidna je začasno ustavila prodajo orožja Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom in izvaja revizijo, kar naj bi bilo nekaj običajnega ob menjavi vlade. Pogodbe za prodajo orožja je z omenjenima državama sklenila vlada bivšega predsednika Donalda Trumpa.

Trumpova vlada je pred odhodom iz hvaležnosti zaradi sklenitve Abrahamovih sporazumov o normalizaciji odnosov z Izraelom sklenila, da Združenim arabskim emiratom proda 50 sodobnih, pred radarji nevidnih lovskih letal F-35, Savdski Arabiji pa med drugim natančne raketne izstrelke.

Bidnova vlada menda želi, da se ameriške rakete ne bi uporabljale za napade na upornike v Jemnu, čeprav jih bo Savdska Arabija bombardirala naprej, pač z bolj “neumnimi” bombami, ki pobijajo tudi civiliste.

Bidnova revizija zajema najmanj 23 milijard dolarjev vredne posle o prodaji orožja in opreme podjetij General Atomics, Lockheed in Raytheon Technologies Združenim arabskim emiratom in okrog 290 milijard dolarjev vreden posel s Savdsko Arabijo.

Source
STA
Back to top button