ZDA trdijo, da Izrael ni odgovoren za napad na bolnišnico v Gazi

Ameriški obveščevalni podatki kažejo, da Izrael ni kriv za napad na bolnišnico v Gazi, je v sredo sporočila Bela hiša. Pred tem je predsednik Joe Biden v Izraelu dejal, da je bil napad očitno posledica napačno izstreljene rakete teroristične skupine, poroča AFP.

Torkov napad na bolnišnico, v katerem je po palestinskih virih umrlo skoraj 500 ljudi, je sprožil val ogorčenja po svetu. Izraelska vojska je danes objavila domnevne posnetke pogovorov med teroristi, ki priznavajo, da je šlo za ponesrečeno izstrelitev rakete na Izrael, vendar Palestinci temu ne verjamejo.

“Medtem ko še naprej zbiramo informacije, je naša trenutna ocena, ki temelji na analizi posnetkov iz zraka, prestrezanju in informacijah iz odprtih virov, da Izrael ni odgovoren za včerajšnjo eksplozijo v bolnišnici v Gazi,” je sporočila tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost ZDA Adrienne Watson.

Ameriške obveščevalne informacije so vključevale satelitske in druge podatke, ki kažejo na izstrelitev izstrelka s položajev borcev v Gazi, je poročal New York Times, ki se sklicuje na ameriške uradnike.

Izraelski uradniki so Washingtonu posredovali prestrežene komunikacije med uradniki Hamasa, ameriška obveščevalna služba pa si je ogledala tudi videoposnetek izstrelitve iz odprtih virov, je navedel časnik.

Biden je v Izraelu dejal, da so napad najverjetneje izvedli teroristi, pri čemer se zanaša na podatke, ki jih je dobil iz Pentagona. Ta zadeve še ni komentiral.

Hamas je po torkovi eksploziji dejal, da je bil vzrok izraelski zračni napad, Izrael je odgovoril s trditvijo, da je šlo za ponesrečeno izstrelitev rakete Islamskega džihada.

Napadi Hamasa so na izraelski strani zahtevali 1400 življenj, pripadniki Hamasa pa ugrabili okrog 200 talcev. Izraelski odgovor z zračnimi napadi in bombardiranjem je doslej zahteval več kot 3400 ljudi, trdijo Palestinci.

Back to top button